Κόσμος Τετάρτη 15/09/2021, 18:20
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται μια αμυντική ένωση

«Βρισκόμαστε στην εποχή της υπερ-ανταγωνιστικότητας»

Κομισιόν: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται μια αμυντική ένωση

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης τάχθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής της νέας σεζόν.

Κάνοντας λόγο για μια «εποχή περιφερειακών αντιπαλοτήτων», επεσήμανε ότι οι μεγάλες δυνάμεις εστιάζουν ξανά την προσοχή τους στη γεωπολιτική σκακιέρα, προσθέτοντας ότι ορισμένα κράτη «δεν σταματούν να αποκτούν επιρροή».

«Βρισκόμαστε στην εποχή της υπερ-ανταγωνιστικότητας» συνέχισε, στον ίδιο τόνο, παραπέμποντας στα πρόσφατα γεγονότα του Αφγανιστάν. «Τα όσα έγιναν δεν είναι η αιτία, αλλά το σύμπτωμα» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την ασιατική χώρα επίσπευσε την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ενώ κατάδειξε την εξάρτηση της Ε.Ε. από την αμερικανική άμυνα και ασφάλεια.

Με αφορμή τα παραπάνω, αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη αναπτύξει την ιδέα διαμόρφωσης μιας αυτόνομης στρατηγικής, η οποία θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις -και όχι αμερικανικές.

«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση» επεσήμανε ο φον ντερ Λάιεν, υιοθετώντας την πρόταση για μια ενιαία στρατιωτική δύναμη.

Το ζήτημα, μάλιστα, αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο β’ εξάμηνο του 2020, όταν και η Γαλλία, θερμός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού στρατού, θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

Πάντως και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας προσφάτως στο CNBC, υποστήριξε ότι η ένωση θα πρέπει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο γεωπολιτικό προσκήνιο, ενόσω οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι υπαναχωρούν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News