Κόσμος Τετάρτη 15/09/2021, 12:31
ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: Άγριος καβγάς στους κόλπους της ηγεσίας για τη νίκη και το 1 δισ. δολ.

Ταλιμπάν: Άγριος καβγάς στους κόλπους της ηγεσίας για τη νίκη και το 1 δισ. δολ.

Μεγάλος καβγάς ξέσπασε μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπών λίγες ημέρες μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη της εξτρεμιστικής οργάνωσης. 

Οι Ταλιμπάν φαίνεται να έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, με τους αντιπάλους να έχουν έντονη αντιπαράθεση σε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο. Τι πυροδότησε τον καβγά; Η διαφωνία για το ποιος πρέπει να πιστωθεί τη μεγάλη νίκη στο Αφγανιστάν. Από τη μία είναι ο Γκάνι Μπαράνταρ, ο συνιδρυτής της οργάνωσης που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Δύση, ο οποίος και υποστηρίζει ότι ήταν η «διπλωματία» του αυτή που έφερε τον θρίαμβο. Από την άλλη είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ήταν οι μαχητές που πολέμησαν εκείνοι που έδωσαν τη νίκη. Επικεφαλής τους ο Μουλά Αμπντούλ Ραχμάν Χακάνι. 

Όπως σχολίαζαν αναλυτές πέρα από τη δόξα αυτό βεβαίως που ενδιαφέρει τις δύο πλευρές είναι και το ποιος θα διαχειρισστεί το 1 δισ. δολ. της ανθρωπιστικής βοήθειας που ετοιμάζεται να φτάσει στη χώρα, μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για επικείμενη «ανθρωπιστική καταστροφή». 

Χακάνι και Μπαράνταρ φέρονται να αντάλλαξαν σκληρά λόγια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, που επικαλείται πηγή με άμεση γνώση των όσων έγιναν, ενώ οι οπαδοί τους παρολίγο να πιαστούν στα χέρια. Επισήμως  οι Ταλιμπάν αρνούνται τον καβγά και την όποια ρήξη. 

Σημειώνεται ότι το πανίσχυρο δίκτυο του Χακάνι συνδέεται με ορισμένες από τις πιο βίαιες επιθέσεις στο Αφγανιστάν κατά των κυβερνητικών δυνάμων και των συμμαχικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ το συγκαταλέγουν στην επίσημη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Πηγές των Ταλιμπάν ανέφεραν στο BBC ο Μπαράντερ έφυγε από την Καμπούλ και μετέβη στην Κανταχάρ μετά τον καβγά. Το τελευταίο διάστημα, καθώς είχε αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, είχαν κυκλοφορήσει ακόμη και φήμες ότι πέθανε. Ωστόσο ο ίδιος με ανάρτησή του στα social media δήλωσε ότι είναι απολύτως καλά στην υγεία και σην ασφαλεία του. 

Πολλοί Αφγανοί πάντως έχουν καλό λόγο να αμφισβητούν το οτιδήποτε ανακοινώνουν επισήμως οι Ταλιμπάν. Το 2015 παραδέχθηκαν ότι είχαν αποκρύψει τον θάνατο του ηγέτη τους, Μουλά Ομάρ, για περισσότερο από δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα μάλιστα εκδίδονταν πληθώρα ανακοινώσεων με την υπογραφή του. 

moneyereview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News