Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 14:43
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – ΗΠΑ: Η κατάρρευση μιας συμμαχίας και η «πισώπλατη μαχαιριά» των 56 δισ. ευρώ

Οργή του Παρισιού για τον Μπάιντεν

Γαλλία – ΗΠΑ: Η κατάρρευση μιας συμμαχίας και η «πισώπλατη μαχαιριά» των 56 δισ. ευρώ

Σε βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται ότι οι βρίσκονται οι σχέσεις Γαλλίας – ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αφήσουν το Παρίσι εκτός της διεθνούς συμφωνίας για την ασφάλεια του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι το οποίο αναμένεται να στοιχίσει στην ευρωπαϊκή χώρα έως και 56 δισ. ευρώ.

ΗΠΑ, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν χθες το βράδυ μια νέα αμυντική συμμαχία για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Ωστόσο, σε αυτό το deal έμεινε εκτός η Γαλλία, προκαλώντας την οργή του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Κι αυτό, διότι η απουσία του Παρισιού ακυρώνει στην πράξη την πρόσφατη συμφωνία Γαλλίας – Αυστραλίας για την προμήθεια 12 πετρελαιοκίνητων υποβρυχίων, αξίας έως και 56 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, η νέα αμυντική συμφωνία, γνωστή ως AUKUS, προβλέπει μεταξύ άλλων την απόκτηση πυροκίνητων (και όχι πετρελαιοκίνητων) υποβρυχίων από την Αυστραλία, με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης και τον περιορισμό της κινεζικής επεκτατικότητας. 

«Πισώπλατη μαχαιριά»

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Jean-Yves Le Drian, δήλωσε στο «France Info» ότι η κυβέρνηση νιώθει ότι «μαχαιρώθηκε στην πλάτη από την απαράδεκτη συμφωνία», η οποία πλήττει τις γαλλικές επιχειρήσεις και αποκλείει τον γαλλικό στρατό από μια βασική αμυντική πρωτοβουλία της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την ασφάλεια του Ειρηνικού, επί της ουσίας, αποτελεί μια προσπάθεια των δυτικών χωρών να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας, η οποία αυξάνει ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στη συγκεκριμένη γωνιά του πλανήτη.

«Η μονομερής, άκομψη και απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πραγματικά με ό,τι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι επρόκειτο για μια απαράδεκτη κίνηση μεταξύ δύο εταίρων.

Πέραν των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν, η οργή του Παρισιού στρέφεται και εναντίον της Αυστραλίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ζητάει εξηγήσεις για το πώς ακριβώς οδηγηθήκαμε στην ακύρωση της συμφωνίας για τα γαλλικά υποβρύχια.

Πάντως, το γαλλο-αυστραλιανό deal «σερνόταν» εδώ και αρκετά χρόνια (πρωτο-ανακοινώθηκε το 2016), λόγω κυρίως των εντάσεων μεταξύ της Naval Group (γαλλική ναυπηγοεπισκευαστική) και της Καμπέρας σχετικά με το κόστος, τις αλλαγές του project και την εμπλοκή της αυστραλιανής βιομηχανίας στην κατασκευή των πλοίων, τύπου Shortfin Barracuda.  

Απομακρύνεται η Ευρώπη από τις ΗΠΑ (;)

Όλα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν το ολοένα και αυξανόμενο ρήγμα στις σχέσεις του Παρισιού με την Ουάσιγκτον. Τον προηγούμενο μήνα, εξάλλου, ο Μακρόν είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Μπάιντεν για την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Le Drian, οι τελευταίες εξελίξεις έρχεται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη της Ευρώπης να καθορίσει μια αυτόνομη αμυντική πολιτική, εκτός της σφαίρας επιρροής των ΗΠΑ, κάτι το οποίο υπογράμμισε χθες και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης με σημαντική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ διαθέτει και την υπερπόντια κτήση στη Νέα Καληδονία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, AP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News