Κόσμος Πέμπτη 16/09/2021, 10:01
ΚΟΣΜΟΣ

Aukus: Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην Κίνα

Aukus: Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην Κίνα

Μία ιστορική συμφωνία ασφαλείας, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας, ανακοίνωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η συμφωνία θα επιτρέψει για πρώτη φορά στην Αυστραλία να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια, χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία.

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία, που ονομάζεται Aukus, θα καλύπτει τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του cyber και της κβαντικής τεχνολογίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες αυτές εδώ και δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια, οι δυνάμεις της Δύσης εκφράζουν ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας στην περιοχή του ινδο-ειρηνικού.

Η νέα συνεργασία στοχεύει «στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας» στην περιοχή, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Αυστραλού ομολόγου του Σκοτ Μόρισον.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον αντέδρασε κατηγορώντας τις χώρες για «ψυχροπολεμική λογική και ιδεολογική προκατάληψη».

Η συμφωνία σημαίνει ότι η Αυστραλία εγκαταλείπει την ύψους 31 δισ. ευρώ συμφωνία που είχε υπογράψει με τη Γαλλία το 2016 για την κατασκευή 12 υποβρυχίων. Πάντως, θα γίνει η έβδομη χώρα του κόσμου με πυρηνικά υποβρύχια, έπειτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία έχουν εδώ και χρόνια συμμαχικούς δεσμούς, όμως η συμφωνία Aukus επισημοποιεί και εμβαθύνει την αμυντική συνεργασία τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News