Κόσμος Παρασκευή 20/08/2021, 12:00
ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιούσε από τον Ιούλιο για πτώση – αστραπή της Καμπούλ

WSJ: Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιούσε από τον Ιούλιο για πτώση – αστραπή της Καμπούλ

Εσωτερικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο μήνα προειδοποιούσε τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης για την πιθανότατα ταχύτατης πτώσης της Καμπούλ, λίγο μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. 

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal το εμπιστευτικό έγγραφο προέβλεπε ότι με την απόσυρση των Αμερικανών οι Ταλιμπάν θα κερδίσουν ταχύτατα εδάφη και προειδοποιούσε για πιθανή κατάρρευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρότεινε δε τρόπους ώστε να περιοριστεί η κρίση. 

Το έγγραφο που έχει ημερομηνία 13 Ιουλίου καλούσε δε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υιοθετήσει πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψει και να καταδικάσει τις ωμότητες, στις οποίες προέβαιναν οι Ταλιμπάν. 

Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη ένδειξη έως τώρα ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε λάβει προειδοποίηση για τις δυνατότητες των Ταλιμπάν να καταλάβουν πολύ γρήγορα τον έλεγχο της χώρας. 

Σημειώνεται ότι πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, όπως δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του NATO. Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News