Κόσμος Παρασκευή 17/09/2021, 12:38
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικά υποβρύχια: Ποιες υπερδυνάμεις διαθέτουν τα περισσότερα

Πυρηνικά υποβρύχια: Ποιες υπερδυνάμεις διαθέτουν τα περισσότερα

Η χθεσινή αμυντική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να παρέχουν την τεχνολογία και τις δυνατότητες στην Αυστραλία προκειμένου να αναπτύξει πυρηνικά υποβρύχια, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οι αναλύσεις και οι επικρίσεις από χθες κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τις περισσότερες εξ αυτών να συγκλίνουν στην άποψη ότι η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην Κίνα στον γεωπολιτικό στίβο μάχης. Το Πεκίνο από τη μεριά του ήδη έχει κάνει τις πρώτες κινήσεις, καταθέτοντας αίτηση για την ένταξή της στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP).

Ο υποβρύχιος στόλος αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία στην αμυντική υπεροχή και κυριαρχία μιας χώρας, καθώς δεν είναι μόνο το πλήγμα που μπορούν να επιφέρουν σε εχθρικά πλοία, είναι και η χαρτογράφηση των ωκεανών που μπορούν να κάνουν και να παρέχουν στις κυβερνήσεις και στα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων υπερ-πολύτιμες πληροφορίες. Ιδιαιτέρως τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων μπορούν να πλήξουν χερσαίους στόχους, χωρίς καν να βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τα πυρηνικά υποβρύχια από την άλλη διαθέτουν την πιο εξελιγμένη και συγχρόνως ακριβή τεχνολογία και γι αυτό το λόγο οι χώρες που διαθέτουν τέτοιου είδους υποβρύχια είτε με τη δυνατότητα ρίψης βαλλιστικών πυραύλων είτε χωρίς αυτή, είναι μόλις έξι.

Πυρηνικά υποβρύχια: Ποιες υπερδυνάμεις διαθέτουν τα περισσότερα-1

Η χώρα που κυριαρχεί είναι οι ΗΠΑ καθώς στο σύνολο διαθέτει 68 πυρηνικά υποβρύχια, με τα 14 από αυτά να είναι βαλλιστικά.

Στη δεύτερη θέση με πολύ λιγότερα υποβρύχια 29 τον αριθμό βρίσκεται μεν η Ρωσία, ωστόσο τα 11 από αυτά είναι βαλλιστικών πυραύλων, ενώ στα σχέδια της Μόσχας περιλαμβάνεται η κατασκευή περισσότερων τέτοιων υποβρυχίων.

Με λιγότερα από τα μισά υποβρύχια της Ρωσίας ακολουθεί η Κίνα (12), όμως το ήμισυ αυτών είναι βαλλιστικών πυραύλων. Το Πεκίνο άργησε πάρα πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις να αναπτύξει τα αμυντικά του εξοπλιστικά συστήματα (πριν από λίγα χρόνια καθέλκυσε το πρώτο αεροπλανοφόρο).

Τα 11 υποβρύχια (τα τέσσερα βαλλιστικών πυραύλων) της Βρετανίας, την φέρνουν μπροστά από τη Γαλλία που έχει στο σύνολο 8, όμως διαθέτει τον ίδιο αριθμό υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος στην τελευταία θέση με ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων βρίσκεται η Ινδία, σχετικά πρόσφατη προσθήκη στον αμυντικό της εξοπλισμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από International Institute for Strategic Studies, BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News