Κόσμος Πέμπτη 2/09/2021, 16:03
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ταλιμπάν

Για την αντιμετώπιση του ISIS-K που αποτελεί κοινό εχθρό

ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ταλιμπάν

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση του Ισλαμιστικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), όπως άφησε να εννοηθεί ο Αμερικανός στρατηγός Mark Milley σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο Milley μαζί με τον υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ, Lloyd Austin, ανέλυσαν την συνεργασία των δύο πλευρών της περασμένης εβδομάδας, που αποσκοπούσε στην ασφαλή εκκένωση των πολιτών και των Αμερικανών συμμάχων μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Δικαιολογώντας τη συνεργασία των προηγούμενων ημερών, ο Milley υπογράμμισε ότι «εν μέσω πολέμου, κάνεις ό,τι μπορείς ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο». Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μίας νέας συνεργασίας του αμερικανικού κράτους με τους Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι πιθανό. Ο υπουργός Αμύνης αντιθέτως είχε πιο επιφυλακτική στάση σχετικά με τη συνεργασία τους. «Δεν θα έκανα άλματα λογικής για ευρύτερα ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου.

Κοινός εχθρός των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν είναι το ISIS-K, το οποίο έχει αναλάβει ευθύνη για μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων. Το ISIS-K θεωρεί ότι η στάση των Ταλιμπάν στη διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι όσο σκληρή όσο θα έπρεπε, και συνεπώς απέχει από τις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της Δύσης και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News