Κόσμος Τετάρτη 1/09/2021, 13:37
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Κλειστές οι τράπεζες

Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Κλειστές οι τράπεζες

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες Αφγανούς να συρρέουν στα χερσαία σύνορα με το Ιράν, το Πακιστάν και τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ασίας, προκειμένου να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η ισλαμική οργάνωση, από την πλευρά της, βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Τουρκία, με στόχο να βρεθεί λύση για την ασφαλή επαναλειτουργία του αερολιμένα. 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να χρειαστούν αρκετές ημέρες -ακόμη και εβδομάδες- έως ότου υπάρξει οριστική συμφωνία και ξεκινήσουν εκ νέου οι διεθνείς πτήσεις.

Χθες, στο μεταξύ, αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και οι τελευταίες στρατιωτικές δυνάμεις ξένων κρατών, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας. 

Ωστόσο, οι εξτρεμιστές έχουν πλήθος προβλημάτων να αντιμετωπίσουν, με κυριότερο αυτό της ρευστότητας, το οποίο έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε προσωρινό λουκέτο. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκένωσης από τις δυνάμεις της Δύσης, περισσότερα από 123.000 άτομα επιβιβάστηκαν σε κάποιο αεροπλάνο διαφυγής. Πέραν από τους Δυτικούς, ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονταν και αρκετοί Αφγανοί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News