Κόσμος Τρίτη 31/08/2021, 07:22
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αποχώρησαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες – Πανηγυρισμοί από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Αποχώρησαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες – Πανηγυρισμοί από τους Ταλιμπάν

Αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες, αφήνοντας τη χώρα στα χέρια των Ταλιμπάν και βάζοντας τέλος στον πιο μακροχρονιο πόλεμο των ΗΠΑ.

«Η εικοσάχρονη στρατιωτική παρουσία μας στο Αφγανιστάν έλαβε τέλος» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, στην οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που ολοκλήρωσαν μέσα σε 17 ημέρες «τη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση εκκένωσης στην αμερικανική ιστορία». Η απόφαση να ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός της καθορισμένης προθεσμίας ήταν κάτι που συνέστησε «ομόφωνα» η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ Μακένζι γνωστοποίησε νωρίτερα ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν. Ο τελευταίος Αμερικανός πολίτης έφυγε από τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση ενός C-17 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο. «Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 της 30ης Αυγούστου» ανέφερε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, αν και οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν. Διευκρίνισε πάντως οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες. Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν πυρά από διάφορα φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν, καθώς και τους ίδιους να αλληλοσυγχαίρονται.

Η εξέλιξη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους Ταλιμπάν. «Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε», ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος.

Μήνυμα Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει σήμερα ομιλία για να εξηγήσει στους πολίτες των ΗΠΑ την απόφασή του «να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία» στο Αφγανιστάν «πέραν της 31ης Αυγούστου». Η ομιλία του αναμένεται λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας).

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε παράλληλα το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και τη μεταφορά της λειτουργίας της στη Ντόχα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News