Κόσμος Τετάρτη 1/09/2021, 08:50
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν προς ISIS-K: «Δεν τελειώσαμε μαζί σας»

Μπάιντεν προς ISIS-K: «Δεν τελειώσαμε μαζί σας»

Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η «καλύτερη απόφαση» για τις ΗΠΑ, επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο υπεραμυνόμενος της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων και υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε «στρατιωτική αποχώρηση ή κλιμάκωση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι το 90% των Αμερικανών που επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μπόρεσε και το έκανε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους εναπομείναντες 100 έως 200 Αμερικανούς υπηκόους που είχαν κάποια πρόθεση να εγκαταλείψουν την χώρα. «Η ουσία είναι πως το 90% των Αμερικανών που ήταν στο Αφγανιστάν και ήθελε να φύγει κατάφερε να φύγει… για τους εναπομείναντες Αμερικανούς δεν υπάρχει καμία προθεσμία. Είμαστε δεσμευμένοι να τους απεγκλωβίζουμε αν θέλουν να φύγουν» διαβεβαίωσε.

Όπως σημείωσε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε Αμερικανό, Αφγανό σύμμαχο ή ξένο υπήκοο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε παράλληλα το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ότι οι ΗΠΑ δεν «τελείωσαν» μαζί του, μετά την επίθεση την περασμένη εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δύο Βρετανούς.

«Προς το ISIS-K: δεν τελειώσαμε μαζί σας. «Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες» ανέφερε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News