Κόσμος Τετάρτη 1/09/2021, 08:15
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για την ασφαλή αποχώρηση υπηκόων της

Βρετανία: Συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για την ασφαλή αποχώρηση υπηκόων της

Aπευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν διεξάγει η κυβέρνηση της Βρετανίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα επιτραπεί στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και Αφγανούς οι οποίοι εργάστηκαν για τον στρατό ή κρατικές υπηρεσίες του η ασφαλής έξοδος από τη χώρα.

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αργά χθες Τρίτη, ο ειδικός επιτετραμμένος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν, Σάιμον Γκας, μετέβη στην Ντόχα για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν. Ο κ. Γκας «συναντάται με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ασφαλής διέλευση εκτός Αφγανιστάν για τους Βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που εργάστηκαν για εμάς τα τελευταία είκοσι χρόνια» ανέφερε.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, βάζοντας τέλος σε 20 χρόνια πολέμου. 

Η βρετανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν τερματίστηκε το Σάββατο, οπότε αναχώρησε η τελευταία πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο απομάκρυνε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, «λίγες εκατοντάδες» Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News