Κόσμος Τρίτη 31/08/2021, 12:46
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς μία χούφτα εθελοντών απελευθέρωσε 5.000 Αφγανούς

Πώς μία χούφτα εθελοντών απελευθέρωσε 5.000 Αφγανούς

Από τον χώρο αναμονής ενός ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον, ένα ολοκληρο δίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο κινητοποιήθηκε με σκοπό τη διάσωση περίπου 5.000 Αφγανών πολιτών σε διάρκεια δύο εβδομάδων από την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Η ομάδα που έστησε την επιχείρηση διάσωσης απαρτίζεται από βετεράνους πολέμου, αλλά και διπλωμάτες, αξιωματούχους εκτός του πλαισίου των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, εύρωστους επιχειρηματίες και άλλους εθελοντές. Η ομάδα αυτή συντονίζοντας την επιχείρηση από ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον έστειλε πρώην καταδρομείς στην Καμπούλ, ώστε να παραλάβουν τους πολίτες που ήθελαν να εκκενώσουν την περιοχή. Σύμφωνα με τον Zach Van Meter, πρόεδρο της εταιρείας New Standard Holdings και συμμέτοχο στην προσπάθεια, η ομάδα προχώρησε σε συμφωνία με τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επέτρεψαν σε αεροσκάφος από την Καμπούλ να προσγειωθεί στη χώρα. Μέσω της αερομεταφοράς οι περίπου 5.000 Αφγανοί έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο Άμπου Ντάμπι, ενώ αναμένουν έγκριση από τρίτες χώρες, οι οποίες θα τους δεχτούν υπό το καθεστώς του πρόσφυγα. Συγκεκριμένα, η ομάδα επικοινωνεί με αξιωματούχους από την Αλβανία, την Ουκρανία και άλλες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει καταφύγιο για τους Αφγανούς.

Η επιχείρηση στήθηκε, εν μέρει διότι η προθεσμία που έχει τεθεί από το αμερικανικό κράτος για την εκκένωση του Αφγανιστάν στο τέλος Αυγούστου φαίνεται σε ορισμένους ως ανεπαρκής προσπάθεια υποστήριξης εν μέσω της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εχει τονίσει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει βοηθήσει στην εκκένωση 114.400 ατόμων από το Αφγανιστάν. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται Αμερικανοί πολίτες, κάτοχοι πράσινες κάρτας και Αφγανούς, των οποίων απειλείται η ζωή λόγω του ρόλου τους στην Καμπούλ ή στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα.

Η επιχείρηση

Πριν απο δέκα περίπου μέρες ο Zach Van Meter βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον για επαγγελματικο λόγο, όταν αποφάσισε να βοηθήσει στην κατάσταση. Είχε άλλωστε ώθηση από έναν συνάδελφό του, ο οποίος ήταν πρώην καταδρομέας στο στρατό και είχε επικοινωνήσει μαζί του λέγοντας ότι 3.500 παιδιά, εκ των οποίων πολλά ορφανά, έχουν εγκλωβιστεί στην Καμπούλ και ότι χρειαζόταν βοήθεια για την εκκένωσή τους. Ο Zach Van Meter αξιποίησε τις επαγγελματικές και προσωπικές του επαφές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις έφερε σε επαφή με τον καταδρομέα. Τα μηνύματά του προς τα ΗΑΕ εστίαζαν στον ελάχιστο χρόνο που έχουν ώστε να ολοκληρώσουν την επιχείρηση.

Στην οργάνωση βοήθησε ένας στρατηγός από τα ΗΑΕ, ο οποίος δέχθηκε να παραχωρήσει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος χωρητικότητας 180 ατόμων και μία μεγάλη ομάδα στρατιωτών για μία δοκιμαστική επιχείρηση στην Καμπούλ. Επίσης, ο καταδρομέας οργάνωσε μία μικρή ομάδα εθελοντών μέσα από την Καμπούλ, οι οποίοι βοήθησαν στη ροή της εκκένωσης. Την ημέρα της πρώτης εκκένωσης το αεροσκάφος είχε προσαρμοστεί για τις ανάγκες των Αφγανών διασωθέντων και οι απεσταλμένοι ήταν οπλισμένοι, χωρίς όμως διάθεση για χρήση βίας ή όπλων. Με την προσγείωσή τους στην Καμπούλ η στρατιωτική ομάδα είχε περίπου 45 λεπτά, ώστε να εντοπίσει και να επιβιβάσει τους Αφγανούς, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από εσωτερικές πηγές εντός της χώρας. Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε φέροντας περίπου 30 άτομα, πολύ λιγότερα από την χωρητικότητα του αεροσκάφους, αλλά με απόδειξη ότι το σύστημα είχε αποδώσει καρπούς. Συνεπώς, ακολούθησαν αρκετές ακόμη πτήσεις εκκένωσης.

Αυτή τη στιμή, η στρατιωτική ομάδα έχει απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και η ομάδα των συντονιστών στην Ουάσιγκτον έχει περατώσει το έργο της. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 5.000 Αφγανοί οι οποίοι χρειάζονταν προστασία μπόρεσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια ενός παγκοσμίου δικτύου εθελοντών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News