Κόσμος Κυριακή 29/08/2021, 07:15
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πολύ πιθανή μία νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Στην τελική ευθεία η εκκένωση

ΗΠΑ: Πολύ πιθανή μία νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Στην τελική ευθεία η εκκένωση

Εντείνονται οι φόβοι για μία νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που η αερογέφυρα για τον απεγκλωβισμό των Αφγανών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς απομένουν ελάχιστες μέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, οπότε και θα αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες για μια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο σημείο. «Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (…) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμά της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απειλή αφορά συγκεκριμένα «τη νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου».

Χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες. «Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο. «Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», ανέφερε.

Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αμερικανών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι χθες από μέσα σε 12 ώρες περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις του αμερικανικού στρατού και της συμμαχίας. Λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης, ανέφερε δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στις πύλες του αεροδρομίου έχει μειωθεί μετά από μια προειδοποίηση ότι είναι πιθανή μια ακόμη επίθεση από τζιχαντιστές.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News