Κόσμος Δευτέρα 30/08/2021, 07:02
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος δίχως τέλος στην Καμπούλ: Μπαράζ ρουκετών και εκρήξεων

Δεν υπήρξαν θύματα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες

Τρόμος δίχως τέλος στην Καμπούλ: Μπαράζ ρουκετών και εκρήξεων

Αρκετές εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις ακούστηκαν στην Καμπούλ το πρωί της Δευτέρας, μία ημέρα μετά το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κατά βομβιστή αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους.  Δεν είναι σαφές ούτε πού έπεσαν οι ρουκέτες, ούτε ποιοι ήταν οι στόχοι τους. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τρίτη, εκπνέει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων από τη χώρα, ύστερα από 20 χρόνια πολέμου. 

Οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.  Kατά τις πρώτες πληροφορίες, όπως είπε, δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη. Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) μετέδωσαν πως άκουσαν εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. 

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στο αεροπορικό πλήγμα που κατέστρεψε αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά. «Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ», εξήγησε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της CENTCOM. 

«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πλήγματος αυτού, το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, εμπόδισε άμεση απειλή του ISIS -K (σ.σ. του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν) εναντίον του αεροδρομίου», συνέχισε ο εκπρόσωπος της CENTCOM, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης.

Tο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα στην αφγανική πρωτεύουσα. Aφγανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Σημειώνεται ότι πάνω από 114.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τη 15η Αυγούστου, όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν και η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News