Κόσμος Παρασκευή 27/08/2021, 04:50
ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 100 νεκροί και απόλυτο χάος στο Αφγανιστάν – Μπάιντεν: Θα σας κυνηγήσουμε

Πάνω από 100 νεκροί και απόλυτο χάος στο Αφγανιστάν – Μπάιντεν: Θα σας κυνηγήσουμε

Φρίκη, χάος, πανικός είναι οι λέξεις που περιγράφουν την κατάσταση στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί με την ελπίδα να μπουν σε κάποιο από τα στρατιωτικά ή μισθωμένα αεροσκάφη και να αναζητήσουν την ελευθερία. O Μπάιντεν διεμήνυσε στους τρομοκράτες ότι θα πληρώσουν. Σύμφωνα με την Washington Post ωστόσο οι ΗΠΑ φοβούνται και νέα επίθεση. 

Τουλάχιστον 90 Αφγανοί πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις δύο φονικές εκρήξεις, για τις οποίες ανέλαβε τo Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι το εφιαλτικό σενάριο για το οποίο προειδοποιούσαν από το βράδυ της Τετάρτης οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο και να αναζητήσουν ασφαλή τοποθεσία, αλλά και οι φόβοι ειδικών ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν θα μετατρέψει το Αφγανιστάν σε πεδίο δράσης και άλλων τζιχαντιστικών, τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα. 

Η τραγωδία αυτή ήρθε πέντε ημέρες πριν από την εκπνοή του τελεσίγραφου της 31ης Αυγούστου, που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν από το 2011. 

Δέσμευση Μπάιντεν ότι η εκκένωση θα συνεχιστεί, οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν 

«Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δράστες της διπλής βομβιστικής επίθεσης προήλθαν από φυλακές, που άνοιξαν οι Ταλιμπάν.

Έκανε ρητή αναφορά στο ISIS-K, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που πιστεύεται ότι είναι πίσω από την επίθεση, και υπογράμμισε ότι οι τρομοκράτες δεν θα σταματήσουν τους Αμερικανούς από το να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εκκένωσης. «Δεν θα σταματήσουμε την αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την εκκένωση» διαβεβαίωσε. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News