Κόσμος Πέμπτη 26/08/2021, 16:54
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 72 νεκροί από την έκρηξη

Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 72 νεκροί από την έκρηξη

(συνεχής ενημέρωση) Τουλάχιστον 60 Αφγανοί και 12 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν xάσει τη ζωή τους από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όπως μεταδίδει η WSJ και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το βράδυ επίσης κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Όσον αφορά την τελευταία δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik που βρίσκεται κοντά στο σημείο. 

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙSIS) ανέλαβε αργά το βράδυ την ευθύνη της επίθεσης. 

Ο δημοσιογράφος του BBC, Secunder Kermani, ο οποίος βρίσκεται στην Καμπούλ, αναφέρει ότι «τα βίντεο που κυκλοφορούν online δείχνουν βουνά από πτώματα, επομένως να περιμένετε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί». 

Ανώνυμη πηγή από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται και Αμερικανοί στρατιώτες. To Reuters μεταδίδει ότι τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 15 τραυματίστηκαν.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε περισσότερους από 140, όπως επιβεβαιωνει και το υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν στο CNN.

Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα στο πλήθος στην Πύλη Abbey του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου ελέγχονταν τα έγγραφα Αφγανών που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τουλάχιστον μία ακόμα έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Baron, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Πύλη.

Πληροφορίες μιλούν για έναν ακόμα δράστη, ο οποίος άνοιξε πυρ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Abbey ήταν αποτέλεσμα μίας σύνθετης επίθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων μεταξύ των Αμερικανών και πολιτών», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου.   

Graphic showing the airportGraphic showing the airportΑφγανιστάν: Τουλάχιστον 72 νεκροί από την έκρηξη-1

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ ακόμα ερευνούν την επίθεση, όμως αυτή έχει όλα τα στοιχεία που παραπέμπουν στον ISIS. Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο και νέων επιθέσεων παρόμοιου τύπου.

Για την έκρηξη έχουν ενημερωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί σημαντικά.  Και ζήτησε προσοχή, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, τονίζοντας ότι η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο είναι πολύ επικίνδυνη.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει την ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, όταν και πρόκειται να γίνει η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.  

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η εκκένωση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. 

Το περιστατικό έλαβε χώρα ενόσω χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι πολίτες παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με την ελπίδα να διαφύγουν άμεσα από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το πρωί, υπό τον φόβο τρομοκρατικών απειλών, οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας εξέδωσαν επείγουσα ειδοποίηση, προκειμένου οι πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή του αεροδρομίου.

Παρά την προειδοποίηση, ωστόσο, περίπου 1.500 πολίτες των ΗΠΑ παρέμειναν στο σημείο, αναμένοντας να επιβιβαστούν σε κάποια από τις επικείμενες πτήσεις προς τη Δύση (έχουν αναχωρήσει 95.700 πολίτες ξένων χωρών).

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης των ξένων πολιτών την 31η Αυγούστου, ενώ έχουν απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα σ’ όλους τους Αφγανούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, CNNC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News