Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 14:54
BUSINESS & FINANCE

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σχηματίζουν κυβέρνηση καθώς η οικονομία καταρρέει

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σχηματίζουν κυβέρνηση καθώς η οικονομία καταρρέει

Οι Ταλιμπάν αναμένεται να παρουσιάσουν την Πέμπτη τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού πάνω από δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της Καμπούλ και το τέλος του 20ετούς πολέμου που βύθισε τη χώρα στο χάος.

Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν Ahmadullah Muttaqi δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ετοιμάζεται τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά είναι θέμα ημερών.

Η οικονομία της χώρας είναι έτοιμη να καταρρεύσει, με τις τιμές να έχουν ανεβεί στα ύψη, το εθνικό νόμισμα να σημειώνει βουτιά και τα καταστήματα κλειστά, ενώ οι Ταλιμπάν προσπαθούν να κρατήσουν τις τράπεζες και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες ανοικτές.

Η νομιμότητα της νέας κυβέρνησης στα μάτια των διεθνών δωρητών και των επενδυτών θα είναι κρίσιμης σημασία για την οικονομία, καθώς η χώρα μαστίζεται από ξηρασία και τη συνεχιζόμενη διαμάχη που εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 240.000 Αφγανούς περίπου.

Οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο προς τα έξω και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προχωρήσουν σε αντίποινα κατά των παλιών εχθρών τους.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι αμφιβάλλουν, λέγοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της νέας κυβέρνηση και η οικονομική βοήθεια που αυτή συνεπάγεται θα εξαρτηθεί από τις πράξεις τους.

Το Αφγανιστάν χρειάζεται επειγόντως χρήματα και οι Ταλιμπάν δεν αναμένεται να έχουν άμεσα πρόσβαση στα κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων περίπου, το μεγαλύτερο μέρος των οποία διακρατεί η κεντρική τράπεζα της χώρας στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσει με το Κατάρ, ώστε να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Πηγή:  Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News