Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 13:33
BUSINESS & FINANCE

Αφγανιστάν: Οι business της εκκένωσης και γιατί τα αεροπλάνα φεύγουν άδεια

Αφγανιστάν: Οι business της εκκένωσης και γιατί τα αεροπλάνα φεύγουν άδεια

Σάλο προκαλούν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media και δείχνουν αεροπλάνα να φεύγουν  άδεια από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που χιλιάδες Αφγανοί αναζητούν απεγνωσμένα έναν τρόπο διαφυγής από το καθεστώς των Ταλιμπάν. 

Όπως έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος του CNN, Alexander Marquardt, η μία από τις τρεις πτήσεις που έχουν οργανώσει οι George και Maria Abi-Habib, της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας Sayara International, η οποία κάνει εδώ και χρόνια δουλειές στο Αφγανιστάν, έφυγε σχεδόν άδεια. Παρότι το ζευγάρι σχεδίαζε να μεταφέρει με ασφάλεια 1.000 Αφγανούς στην Ουγκάντα, πολλοί είδαν τους Ταλιμπάν αλλά και τους Αμερικανούς στρατιώτες να τους κλείνουν το δρόμο. Έτσι, η πρώτη πτήση μετέφερε μόλις 50 επιβάτες, παρότι είχε 345 θέσεις. 

Το ίδιο συνέβη και την Κυριακή, με μισθωμένο αεροπλάνο προς την Ουκρανία. Οι ακτιβιστές έφεραν 40 ευάλωτες Αφγανές στις πόρτες του αεροδρομίου, όπου επικρατούσε χάος. Για να εντοπίζονται εύκολα, κρατούσαν μπαλόνια που έγραφαν «Ουκρανία» πάνω τους. Όμως, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν τις άφησαν να περάσουν. Η πτήση, που περίμενε δύο ημέρες για να τις μεταφέρει, απογειώθηκε χωρίς αυτές. Οι 70 από τις 240 θέσεις ήταν κενές.

Και άλλες ιδιωτικές προσπάθειες εκκένωσης έχουν την ίδια τύχη. Τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει οι Ταλιμπάν στο δρόμο για το Πακιστάν κάνουν την οδική δίοδο διαφυγής όλο και πιο επικίνδυνη. Και γραφειοκρατικά εμπόδια εγκλωβίζουν πολλούς στο Αφγανιστάν, την ώρα που το «παράθυρο» ευκαιρίας κλείνει, όσο πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. 

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στη Wall Street Journal ότι η κατάσταση στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι δύσκολη και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτρέψουν στον κόσμο να περάσει, αφότου έχει ελεγχθεί. Ωστόσο, όσοι μισθώνουν αεροπλάνα για την εκκένωση μιλούν για προβληματική διαδικασία, η οποία καθιστά αδύνατη την προσέλευση των Αφγανών στο αεροδρόμιο εγκαίρως για την πτήση τους. 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομακρύνει περισσότερα από 88.000 άτομα από τις 14 Αυγούστου. Τις τελευταίες ημέρες, η επιχείρηση εκκένωσης εστιάζει περισσότερο στην απομάκρυνση των Δυτικών και όχι των Αφγανών που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν. 

Και την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης του φόβου των Αφγανών. O Erik Prince, ιδρυτής της εταιρείας ασφάλειας Blackwater με την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη δράση στη Μέση Ανατολή, πουλά θέσεις σε μισθωμένα αεροπλάνα που φεύγουν από την Καμπούλ αντί 6.500 δολαρίων η μία. Μάλιστα, στην τιμή αυτή αναλαμβάνει και την ασφαλή μεταφορά των πελατών του στο αεροδρόμιο, όμως εάν κάποιοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, θα πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω… 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News