Business & Finance Τετάρτη 25/08/2021, 15:50
BUSINESS & FINANCE

Η μπίζνα της παπαρούνας – Πώς οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από το όπιο

Έως και 400 εκατ. δολάρια τα ετήσια έσοδα

Η μπίζνα της παπαρούνας – Πώς οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από το όπιο

Μία από τις πρώτες δεσμεύσεις των Ταλιμπάν, μόλις κατέλαβαν την εξουσία, ήταν να σταματήσουν τη βιομηχανία των νακρωτικών και να βάλουν «stop» στις παράνομες ροές προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, ελάχιστοι θεωρούν ότι οι εξτρεμιστές θα κάνουν πράξει τις δεσμεύσεις τους. Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, στις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχό τους, η παραγωγή οπίου είχε καταγράψει αισθητή άνοδο.

Οι λεγόμενες παπαρούνες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την παραγωγής άκρως εθιστικών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη, συνιστούν αυτή την στιγμή το Νο.1 αγροτικό προϊόν του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα της κεντρικής Ασίας είναι ο κορυφαίος παραγωγός οπίου παγκοσμίως, καθώς η εγχώρια παραγωγή αντιστοιχεί στο 80% των διεθνών αποθεμάτων.

Με βάση τα στοιχεία του 2018, η καλλιέργεια και η διακίνηση παπαρούνας απαρτίζει έως και το 11% της εθνικής οικονομίας του Αφγανιστάν, δηλαδή περισσότερο από το 1/10 του ΑΕΠ.

Η μπίζνα της παπαρούνας – Πώς οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από το όπιο-1

Η σχέση… αγάπης με την ηρωίνη

Παρά τις δημόσιες εξαγγελίες των Ταλιμπάν, η οργάνωση είχε ανέκαθεν μια σχέση «αγάπης» με το όπιο, το οποίο αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων και χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το 1998, όταν βρίσκονταν και πάλι στην εξουσία, οι εκτάσεις καλλιέργειας παπαρούνας αριθμούσαν σε 41.000 εκτάρια, ενώ δύο χρόνια αργότερα εκτινάχθηκαν σε 64.000 εκτάρια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2000, η παραγωγή οπίου -στις ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν- αφγανικές περιοχές αντιστοιχούσε στο 39% της παγκόσμιας παραγωγής. 

Το 2000, βέβαια, οι εξτρεμιστές προχώρησαν σε μια άρδην αλλαγή της πολιτικής έναντι των ναρκωτικών, απαγορεύοντας κάθε καλλιέργεια οπίου και μηδενίζοντας τις εξαγωγές ηρωίνης. 

Μετά την εισβολή των Αμερικανών, ωστόσο, η οποία ανάγκασε τους Ταλιμπάν να κρυφτούν στις ορεινές επαρχίες της χώρας, η πολιτική έναντι της παπαρούνας άλλαξε εκ νέου. 

Έχοντας απολέσει κάθε πηγή νόμιμων εσόδων, η οργάνωση στράφηκε εκ νέου στην παράνομη παραγωγή, η οποία εξελισσόταν αδιάκοπα στις ελεγχόμενες από τους ίδιους επαρχίες του Αφγανιστάν.

Η μπίζνα της παπαρούνας – Πώς οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από το όπιο-2

Τα κέρδη των Ταλιμπάν

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα κέρδη των Ταλιμπάν από την παπαρούνα διασφαλίζονται μέσω δύο τρόπων. 

Αφενός μέσω της φορολόγησης (10%) της παραγωγής των ντόπιων αγροτών (υπολογίζονται σε 120.000 άτομα), αφετέρου μέσω του ελέγχου των γραμμών διακίνησης και εξαγωγής. Επιπλέον έσοδα προέρχονται κι από τα εργαστήρια, τα οποία μετατρέπουν το όπιο σε ηρωίνη. 

Συνολικά, τα ετήσια έσοδα των Ταλιμπάν από τη βιομηχανία των ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατ. δολάρια, δηλαδή το 60% των συνολικών εσόδων της οργάνωσης.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News