Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 15:56
BUSINESS & FINANCE

Αφγανιστάν: Κεντρικό τραπεζίτη όρισαν οι Ταλιμπάν με φόντο την οικονομική κρίση

Αφγανιστάν: Κεντρικό τραπεζίτη όρισαν οι Ταλιμπάν με φόντο την οικονομική κρίση

Νέο κεντρικό τραπεζίτη όρισαν οι Ταλιμπάν, λίγες ώρες αφότου ο προκάτοχός του προειδοποίησε για την οικονομική κρίση που έρχεται στο Αφγανιστάν. 

Μία εβδομάδα αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Καμπούλ, όρισαν τον Mohammad Idris προσωρινό επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας,  προκειμένου να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η κατεστραμμένη από τον πόλεμο αλλά και την τελευταία αναταραχή οικονομία. 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να βοηθήσει στην οργάνωση των θεσμών και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. 

Έπειτα από την επικράτηση των Ταλιμπάν, οι τράπεζες στο Αφγανιστάν έχουν κλείσει και τα ATM έχουν στερέψει, ενώ το τοπικό νόμισμα άγγιξε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα.

Ο εξόριστος πλέον πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ajmal Ahmady, είπε στο Bloomberg ότι το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μία σειρά από σοκ υπό τους Ταλιμπάν, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση του νομίσματος, αύξηση του πληθωρισμού και στην επιβολή capital controls.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News