Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 17:03
BUSINESS & FINANCE

Αφγανιστάν: Η Κίνα έχει βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο – Δεν θα είναι εύκολο

Αφγανιστάν: Η Κίνα έχει βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο – Δεν θα είναι εύκολο

Η Κίνα είναι αποφασισμένη να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των δυτικών χωρών στην εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν. Όμως οι αναγκαίες υποδομές θα χρειαστούν χρόνια για να φτιαχτούν και έως τότε, η ασφάλειά τους είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη. 

Ο ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν, που περιλαμβάνει και μεγάλα κοιτάσματα λιθίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υποτίθεται ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική ανεξαρτησία. Όμως τα projects αυτά αποδείχθηκαν εξαιρετικά ασταθή και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι πλέον μικρό. 

«Δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να επενδύσω στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην εξουσία. Δεν υπάρχουν νόμοι», λέει στο Reuters ο Ben Cleary, επικεφαλής της Tribeca Investment Partners, ενός διεθνούς fund που χρηματοδοτεί projects εξόρυξης πρώτων υλών. 

Καμία εταιρεία από Αυστραλία, Καναδά ή ΗΠΑ δεν θα αποφάσιζε να επενδύσει στο Αφγανιστάν, εξηγεί. «Η Κίνα θα ήταν  ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής», λέει. 

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Reuters ότι η διατηρήσιμη ειρήνη και σταθερότητα είναι κρίσιμοι παράγοντες για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από κάθε χώρα. 

Η Κίνα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και να επανεκκινήσει τα projects που έχουν σταματήσει, έγραψαν οι κρατικοί Global Times της Κίνας,  σημειώνοντας ωστόσο τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια. 

 Η Metallurgical Corp of China (MCC), για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξετάσει το άνοιγμα του μεγαλύτερου project χαλκού του Αφγανιστάν όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί και το καθεστώς των Ταλιμπάν εξασφαλίσει τη διεθνή αναγνώριση. 

Η MCC σε συνεργασία με την Jiangxi Copper, είχαν μισθώσει το ορυχείο Mes Aynak για 30 χρόνια το 2008, όμως η ανάπτυξή του έχει μείνει πίσω.  Πηγή της εταιρείας είπε στο Reuters ότι θα χρειάζονταν 5-6 χρόνια για να φτιαχτούν υποδομές εξόρυξης, όμως οι εργασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη. Πέρυσι, σε επίθεση των Ταλιμπάν σε σημείο ελέγχου του ορυχείου, σκοτώθηκαν οκτώ φύλακες. 

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την εξουσία των Ταλιμπάν ακόμα, όμως ο υπουργός Εξωτερικών είχε δεχθεί τον Μουλά Μπαραντάρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, τον περασμένο μήνα. 

Όμως, τουλάχιστον ένα κινεζικό project στο Αφγανιστάν δεν θα προχωρήσει. Η κρατική China National Petroleum Corp (CNPC) βρίσκεται στη διαδικασία της αποχώρησης από το πετρελαϊκό της project στο Amu Darya του βορρά. «Δεν είναι μία μεγάλη επένδυση. Η CNPC θεωρεί την επένδυση αποτυχημένη», είπε στο Reuters αξιωματούχος. 

Η κινεζική εταιρεία άρχισε να παράγει πετρέλαιο εκεί το 2012, στο πλαίσιο μίας 25ετούς συμφωνίας. Όμως, σταμάτησε τις εργασίες τον επόμενο χρόνο, όταν τα σχέδιά της για διύλιση του πετρελαίου στο Τουρκμενιστάν συνάντησαν εμπόδια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News