Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 11:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζώντας με Bitcoin στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν

Ζώντας με Bitcoin στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν

Για πολλούς Αφγανούς, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη δυνατή σε επίπεδο οικονομίας: Ελλείψεις μετρητών, κλείσιμο συνόρων, κατάρρευση νομίσματος, ραγδαία αύξηση των τιμών.

Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία και η «ατσούμπαλη» φυγή των αμερικανικών δυνάμεων έχουν αποσταθεροποιήσει έτι περισσότερο τη χώρα της κεντρικής Ασίας, η οποία παλεύει να σταθεί εκ νέου στα πόδια της. 

Η παραπάνω κατάσταση, ωστόσο, έχει καλλιεργήσει τις πλέον κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να δοκιμαστεί η χρησιμότητα των Bitcoins και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων σε μια ρημαγμένη οικονομία.

Ο 22χρονος Φαρχάν Χοτάτ δεν μοιάζει μ’ όλους τους υπόλοιπους Αφγανούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα βοήθησε την οικογένειά του να φύγει από το βόρειο Αφγανιστάν και να βρει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν. Όμως, ο ίδιος επέλεξε να γυρίσει στη χώρα του, αφότου βεβαιώθηκε ότι οι συγγενείς του είναι ασφαλείς.

Ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στο να επιστρέψει, είναι η οικονομική του ασφάλεια. Ο νεαρός διατηρεί λογαριασμό με crypto νομίσματα στο Binance, έχοντας το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε ψηφιακή μορφή.

Κάτι το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εφόσον λάβουμε υπόψη ότι το εγχώριο νόμισμα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και οι  τοπικές τράπεζες έχουν κατεβάσει ρολά, λόγω των μεγάλων εκροών καταθέσεων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό δημιουργεί και ορισμένα ανεπιθύμητα προβλήματα. «Στο Αφγανιστάν, δεν έχουμε πλατφόρμες, όπως η PayPal και η Venmo. Έτσι, πρέπει να βρούμε άλλα πράγματα για να ζήσουμε» σημειώνει, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC. 

H οικονομία της χώρας λειτουργεί κυρίως με μετρητά και επομένως, τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να βοηθήσουν τον Φαρχάν να αγοράσει φαγητό ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Ωστόσο, του προσφέρουν μια ανεκτίμησε ασφάλεια έναντι της οικονομικής αστάθειας. Και κυρίως, του εξασφαλίζουν πρόσβαση στην παγκόσμια οικονομία, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται.

Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, όπως επισημαίνει και ο ίδιος στο CNBC, ότι αυτή την στιγμή η αγορά των κρυπτονομισμάτων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την περιουσία των Αφγανών.

Άλλωστε, όσα χρήματα σε ρευστό και να διαθέτει κάποιος, η πραγματική τους αξία είναι κάτι παραπάνω από έωλη, με αρκετούς αναλυτές να περιμένουν τη ανάδυσει μιας κατάστασης, όπως στη Βενεζουέλα, όπου το εγχώριο νόμισμα έχει απολέσει κάθε αξία έναντι του δολαρίου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα στοιχεία της Google, οι αναζητήσεις των χρηστών από το Αφγανιστάν για τις λέξεις «bitcoin» και «crypto» αυξήθηκαν ραγδαία τον Ιούλιο, δηλαδή λίγο πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News