Κόσμος Τετάρτη 25/08/2021, 11:36
ΓΡΑΦΗΜΑ

Πρόσφυγες: Ποιες χώρες δέχονται τους περισσότερους Αφγανούς – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Πρόσφυγες: Ποιες χώρες δέχονται τους περισσότερους Αφγανούς – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Οι εικόνες με τους χιλιάδες Αφγανούς να συρρέουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσπαθώντας απελπισμένα να μπουν σε μία από τις πτήσεις εκκένωσης, είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο μίας μεγάλης και μακροχρόνιας κρίσης εκτοπισμού που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν. 

Το Quartz δημοσίευσε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Tazreena Sajjad, μία ακαδημαϊκός που μελετά τις προσφυγικές ροές, για τις χώρες που έχουν δεχθεί τους περισσότερους Αφγανούς πρόσφυγες. 

Όπως σημειώνει η Sajjad, ο αριθμός των προσφύγων τους οποίους δέχονται οι ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια. Από τους 200.000 που έγιναν δεκτοί το 1980, το 2019 μειώθηκαν κάτω από τους 50.000. 

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι ΗΠΑ δέχθηκαν περισσότερους από 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1.000 τον χρόνο. Όμως το δημοσιονομικό έτος 2020-2021, μόλις 11.800 πρόσφυγες από όλο τον κόσμο εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων μόλις 495 Αφγανοί που έλαβαν την ειδική μεταναστευτική βίζα. 

Εδώ και δεκαετίες, οι Αφγανοί αναζητούν επίσης καταφύγιο στην Ευρώπη. Από το 2015, περίπου 300.000 έφτασαν στην ήπειρο, όπου και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία προσφύγων και αιτούντων άσυλο, μετά τους Σύριους. (Διαβάστε εδώ την ανάλυση της Eurasia Group γιατί δεν θα υπάρξει προσφυγική κρίση ανάλογη του 2015 στην Ευρώπη αυτή τη φορά).  

Πρόσφυγες: Ποιες χώρες δέχονται τους περισσότερους Αφγανούς – Πού βρίσκεται η Ελλάδα-1

Όπως επισημαίνει η Sajjad, ο πληθυσμός των Αφγανών στην Ευρώπη παραμένει μικρός και ανομοιόμορφα κατανεμημένος. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής και ακολουθούν η Αυστρία, η Γαλλία, η Σουηδία και μετά η Ελλάδα. 

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, περίπου 7.000 Αφγανοί πήραν νόμιμη -μόνιμη ή προσωρινή- άδεια παραμονής στην Ε.Ε. και αυτοί μοιράστηκαν κυρίως ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Quartz 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News