Κόσμος Τρίτη 24/08/2021, 17:18
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν «κόβουν» την εκκένωση των Αφγανών

Οι Ταλιμπάν «κόβουν» την εκκένωση των Αφγανών

(update) Οι Ταλιμπάν δεν έχουν συμφωνήσει την επέκταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και θέλουν οι εκκενώσεις των ξένων πολιτών να ολοκληρωθούν έως την ημερομηνία αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους. Άλλωστε, και το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αλλαγή στο σχέδιο για ολοκλήρωση της εκκένωσης έως το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν πρόσθεσε ότι το νέο καθεστώς δεν είναι υπέρ της αποχώρησης Αφγανών και κάλεσε τα πλήθη που πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να μπουν σε μία πτήση διαφυγής, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να φύγουν από τη χώρα, τόνισε ο Zabihullah Mujahid. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν λίστες με άτομα που μπαίνουν στο στόχαστρο για να τιμωρηθούν. «Έχουμε ξεχάσει όσα έγιναν στο παρελθόν», διαβεβαίωσε.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν πρόσθεσε ότι το καθεστώς δεν θα αποτρέψει τις γυναίκες από το να δουλέψουν, σημειώνοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να βρουν μία διαδικασία για την επιστροφή τους.

Και κάλεσε τις ξένες πρεσβείες να μην κλείσουν, καθώς οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν για την ασφάλειά τους.

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, το δημόσιο και τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν και πάλι, ανέφερε.

Ο διευθυντής της CIA συνάντησε τον ηγέτη των Ταλιμπάν

Το θέμα της επέκτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου πιστεύεται ότι τέθηκε στη μυστική συνάντηση που είχε με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Abdul Ghani Baradar, στην Καμπούλ ο διευθυντής της CIA, William Burns. Πρόκειται για την υψηλότερου επιπέδου διπλωματική επαφή των Ταλιμπάν αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τις προσπάθειες εκκένωσης των Αμερικανών και άλλων συμμάχων του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Και αυτό, την ώρα που ο ΟΗΕ κάνει πλέον λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, εν μέσω πληροφοριών για εκτελέσεις πολιτών και περιορισμούς για τις γυναίκες και για τις διαμαρτυρίες κατά του νέου καθεστώτος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News