Business & Finance Τετάρτη 25/08/2021, 09:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Παγκόσμια Τράπεζα παγώνει τη χρηματοδότηση στο Αφγανιστάν

Η Παγκόσμια Τράπεζα παγώνει τη χρηματοδότηση στο Αφγανιστάν

Ο ένας μετά τον άλλο διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις κλείνουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης στους Ταλιμπάν, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον των πολιτών του Αφγανιστάν και ειδικά των γυναικών. 

Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν η σειρά της Παγκόσμιας Τράπεζας να ανακοινώσει ότι αποφάσισε αναστολή της χρηματοδότησης. «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπο στην πρόοδο της χώρας, ειδικά για τις γυναίκες» είπε στο CNN η εκπρόσωπος του οργανισμού, Μαρσέλα Σάντσεζ Μπέντρ. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε δεσμευθεί για αναπτυξιακά project αξίας 5,3 δισ. δολαρίων στο Αφγανιστάν. Παράλληλα το ταμείο Afghanistan Reconstruction Trust Fund είχε αντλήσει περισσότερα από 12,9 δισ. δολάρια. «Έχουμε παγώσει όλες τις εκταμιεύσεις και τις δραστηριότητές μας στο Αφγανιστάν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» αναφέρει η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι πέραν του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η αμερικανική FED έχει παγώσει κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, ενώ και η γερμανική κυβέρνηση έχει αφήσει να ενννοηθεί ότι θα κόψει τη ροή της βοήθειας προς τη χώρα. 

Ουσιαστικά η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στους Ταλιμπάν, που όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν στο εμπόριο του οπίου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του για να κρατήσουν στα πόδια της την αφγανική οικονομία. Η τελευταία έχει απόλυτη ανάγκη από τη διεθνή βοήθεια. 

Διαβάστε ακόμη: Τι κράτησε ζωντανούς τους Ταλιμπάν; Το όπιο

Πόσο σημαντική είναι η εξωτερική χρηματοδότηση 

Ευάλωτη και υπερβολικά εξαρτημένη. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς χρησιμοποιούσε η Παγκόσμια Τράπεζα για την αφγανική οικονομία μήνες πριν οι Ταλιμπάν αρχίσουν να καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη για να φτάσουν να πάρουν και τον έλεγχο της εξουσίας. Καθώς οι φονταμενταλιστές ετοιμάζονται να γυρίσουν τον χρόνο 20 χρόνια πίσω και την κοινωνία σε πρακτικές μεσαίωνα, οι προοπτικές της αφγανικής οικονομίας είναι ακόμη πιο ζοφερές. Παρόλα αυτά υπάρχουν δυνάμεις στη διεθνή σκηνή που βλέπουν σε αυτήν μοναδικές ευκαιρίες και δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν. 

Ας δούμε όμως πρώτα από ποιους εξαρτάται η αφγανική οικονομία. Η σύντομη απάντηση είναι από τη διεθνή βοήθεια. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η βοήθεια από ξένα κράτη καλύπτει το 22% του ΑΕΠ. Το ποσοστό είναι υψηλότατο, αν και έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2009, όταν και ήταν στο 49%. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος με διαφορά χρηματοδότης της χώρας. 

Από το 2002 οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 88 δισ. δολάρια για ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, 36 δισ. δολάρια σε προγράμματα στήριξης πολιτ

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News