Business & Finance Τρίτη 24/08/2021, 11:33
BUSINESS & FINANCE

Αφγανιστάν: Τελειώνουν τα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο

Αφγανιστάν: Τελειώνουν τα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο

Αντιμέτωπο με ελλείψεις τροφίμων θα βρεθεί το Αφγανιστάν ενδεχομένως και από τον Σεπτέμβριο, εάν δεν εισρεύσει επειγόντως βοήθεια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, αφότου έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες πρώτων βοηθειών, όπως χειρουργικός εξοπλισμός και μέσα αντιμετώπισης του σοβαρού υποσιτισμού, αδυνατούν να φτάσουν στη χώρα λόγω της κατάστασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε γνωστό χθες ότι το κλείσιμο του αεροδρομίου για τις εμπορικές πτήσεις καθυστερεί τις παραδόσεις βασικών ειδών.

Το World Food Programme (WFP), που φέρνει προμήθειες οδικώς, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή μεταφέρει τρόφιμα μέσω τεσσάρων διαφορετικών οδών, όμως θα μπορούσε να αρχίσει να ξεμένει από προμήθειες έως τον επόμενο μήνα.

Με τον χειμώνα να έρχεται, όταν πολλοί δρόμοι του Αφγανιστάν θα καλυφθούν με χιόνι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι χρειάζονται άλλους 54.000 μετρικούς τόνους τροφίμων (έναντι των 20.000 που υπάρχουν ήδη στη χώρα και των 7.000 μετρικών τόνων που φτάνουν) για να καλύψουν τις ανάγκες έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι ελλείψεις αναμένεται να φανούν άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το WFP χρειάζεται 200 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τρόφιμα για 20 εκατ. Αφγανούς. Περίπου 18,5 εκατ. άτομα (δηλαδή ο μισός πληθυσμός της χώρας), εξαρτώνται ήδη από την διεθνή βοήθεια. Και η ξηρασία αναμένεται να μεγαλώσει τα νούμερα αυτά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News