Κόσμος Πέμπτη 26/08/2021, 07:19
ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα

Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αντιμέτωπες με τον χρόνο και τις τρομοκρατικές απειλές βρίσκονται οι δυνάμεις της Δύσης για την επιχείρηση εκκένωσης Αφγανών και ξένων υπηκόοων. ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία εξέδωσαν επείγουσα ειδοποίηση στους πολίτες τους να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ ή να απομακρυνθούν άμεσα εάν βρίσκονται σε αυτό. Ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί με την ελπίδα διαφυγής από το Αφγανιστάν που έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. 

Σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη που μίλησε στο Reuters πλήθος ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου. Περίπου 1.500 πολίτες των ΗΠΑ ή πρόσωπα που έχουν αμερικανική βίζα προσπαθούν να μπουν στο αεροδρόμιο, κόντρα στις προειδοποιήσεις. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι πτήσεις θα αυξηθούν σήμερα, ενώ χθες είχαν μειωθεί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Στο ίδιο μήκος και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανάρτηση στον ιστότοπό του διαμηνύει στους Βρετανούς να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης». Όσοι είναι ήδη εκεί, θα πρέπει όπως επισημαίνεται να αναζητήσουν αλλού ασφαλή τοποθεσία και να περιμένουν για οδηγίες. Αν μάλιστα μπορούν να φύγουν από τη χώρα με άλλα μέσα, με ασφάλεια, θα πρέπει να το πράξουν αμέσως. 

Είχε προηγηθεί ανάλογη προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν περί απειλής από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και την ολοκλήρωση της επιχείρηση εκκένωσηςξένων υπηκόων και Αφγανών που διατρέχουν κίνδυνο. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τζο Μπάιντεν, κόντρα στις πιέσεις συμμάχων, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν ουσιαστικά να παραμείνουν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, αφού όπως είπε «όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News