Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 11:51
BUSINESS & FINANCE

«Σωσίβιο» για την ιρανική οικονομία από τους Ταλιμπάν 

«Σωσίβιο» για την ιρανική οικονομία από τους Ταλιμπάν 

Σωτήρια αποδεικνύεται για την ιρανική οικονομία η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Όπως αποκάλυψαν traders στη Wall Street Journal, οι εξαγωγές καυσίμων από το Ιράν προς το Αφγανιστάν, οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τον αφγανικό στρατό, ξεκίνησαν και πάλι. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δολάρια που συσσωρεύουν οι Ταλιμπάν από τις επικερδείς δραστηριότητές τους στην αγορά των ναρκωτικών, εισρέουν τώρα στην ιρανική οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων. Ως αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν παίρνουν καύσιμα για να κινήσουν τη δική τους κατεστραμμένη οικονομία

Όμως οι όλο και αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και τους Ταλιμπάν απειλούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να πιέσει και τις δύο πλευρές. 

Ως γνωστόν, το Ιράν έχει αποκοπεί από την παγκόσμια αγορά του δολαρίου εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Όμως η προθυμία των Ταλιμπάν να κάνουν εμπόριο με την Τεχεράνη δίνει στη γειτονική τους χώρα την πρόσβαση στα δολάρια που χρειάζεται για να εισαγάγει αναγκαία είδη και να τονώσει το υποτιμημένο νόμισμά της. 

Από την άλλη πλευρά, αυτή η σχέση επιτρέπει στους Ταλιμπάν -οι οποίοι επίσης είναι αποκομμένοι από το διεθνές εμπόριο και το finance λόγω διεθνών κυρώσεων- να αγοράσουν βασικά είδη που είναι αναγκαία για να κρατήσουν την οικονομία του Αφγανιστάν ζωντανή. 

Οι Ιρανοί traders πουλούσαν πετρέλαιο σε Αφγανούς επιχειρηματίες υπό την εποπτεία της κυβέρνησης της Καμπούλ, όμως σταμάτησαν όταν οι συγκρούσεις ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και τους Ταλιμπάν εντάθηκαν, το καλοκαίρι. 

Αφότου κήρυξαν το τέλος του πολέμου, οι Ταλιμπάν επέτρεψαν το διασυνοριακό εμπόριο του πετρελαίου να αρχίσει και πάλι. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 5 εκατ. δολάρια την ημέρα. Οι Ταλιμπάν χρειάζονται απελπισμένα πετρέλαιο (και δεν  έχουν και πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους) και οι Ιρανοί χρειάζονται τα μετρητά, επομένως τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν γρήγορα. 

Τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρανικών καυσίμων κατατίθενται σε δολάρια στο αφγανικό υποκατάστημα της ιρανικής κρατικής τράπεζας Bank Melli και σε άλλες, όπως αποκαλύπτει η WSJ. Οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Bank Melli από το 2018, γιατί συμμετείχε σε πληρωμές προς Ιρακινούς αντάρτες. Το αφγανικό υποκατάστημα μεταφέρει τα δολάρια σαν ανταλλακτήριο χρήματος και καθώς λειτουργεί εκτός του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού οικοδομήματος, μπορεί να προσπερνά τις διεθνείς κυρώσεις. 

Για τους Ταλιμπάν, το εμπόριο καυσίμων με το Ιράν είναι ένας τρόπος να προσπεράσουν την πιστωτική ασφυξία που προσπαθεί να τους επιβάλει η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Τα τελευταία χρόνια, η Τεχεράνη επιχείρησε να συνταχθεί και με τις δύο πλευρές στον εμφύλιο του Αφγανιστάν, στηρίζοντας την κυβέρνηση της Καμπούλ αλλά διατηρώντας και τους δεσμούς της με τους Ταλιμπάν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News