Business & Finance Τετάρτη 25/08/2021, 18:01
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ένας αγάς για την αφγανική οικονομία – Ποιος είναι ο ΥΠΟΙΚ των Ταλιμπάν

Ένας αγάς για την αφγανική οικονομία – Ποιος είναι ο ΥΠΟΙΚ των Ταλιμπάν

Μπορεί η επιχείρηση της εκκένωσης του Αφγανιστάν να μην έχει τελειώσει ακόμα για τις δυτικές δυνάμεις που προσπαθούν να σώσουν όσο περισσότερους από τους πρώην συνεργάτες τους μπορούν, όμως για τους Ταλιμπάν, η ώρα των διορισμών έχει έρθει ήδη. 

Με μία οικονομική κρίση στα χέρια τους, δεν θα μπορούσαν παρά να δώσουν προτεραιότητα στην πλήρωση της θέσης του υπουργού Οικονομικών. Άλλωστε, έχουν ήδη διορίσει τον κεντρικό τραπεζίτη που καλείται να αντιμετωπίσει την πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού σχεδόν δεν υπάρχει ούτε ένα ATM που να δουλεύει σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. 

Το έργο του Γκιουλ Αγά, του νέου υπουργού Οικονομικών, θα είναι δύσκολο. Το Αφγανιστάν είναι μία οικονομία κατεστραμμένη από τον πολυετή πόλεμο, όμως η ξαφνική επικράτηση των Ταλιμπάν οδηγεί σε όξυνση της κρίσης. Με την αποχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων ξένων (στρατιωτών, εργαζόμενων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, πρεσβείες κτλ), πολλοί Αφγανοί είδαν τις θέσεις εργασίας τους να εξαφανίζονται μέσα σε ένα βράδυ, σε μία οικονομία που εξαρτάται έως και κατά 40% από την ξένη βοήθεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση του ΑΕΠ έως και κατά 20% φέτος. Και καθώς τα τρόφιμα αρχίζουν σιγά-σιγά να τελειώνουν, τα λιγοστά καταστήματα που τόλμησαν να ανοίξουν ρολά μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, το έκαναν με μισο-άδεια ράφια. 

Όμως ο Γκιουλ Αγά γνωρίζει καλά τα οικονομικά. Το όνομά του μπορεί να μην λέει πολλά στο ευρύ κοινό, όμως είναι γνωστός των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ως επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής των Ταλιμπάν από το 2013, ήταν εκείνος που μάζευε φόρους και χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Δουλειά του Αγά ήταν να εισπράττει το «zakat», τον φόρο του Κορανίου, στις κατειλημμένες περιοχές του Αφγανιστάν καθώς και στις επαρχίες του Πακιστάν που βρίσκονταν υπό την επιρροή των Ταλιμπάν. 

Με τα χρήματα αυτά πλήρωνε τους πολεμιστές των Ταλιμπάν και τις οικογένειές τους και οργάνωνε τη χρηματοδότηση επιθέσεων αυτοκτονίας. 

Η συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας οδήγησε τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να του επιβάλουν κυρώσεις. 

Άλλωστε, αποτελεί κεντρικό πρόσωπο μέσα στην οργάνωση των Ταλιμπάν, καθώς υπήρξε παιδικός φίλος και έμπιστος σύμβουλος του Μουλά Ομάρ. 

Κατά την πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, μάλιστα, ζούσε στο Προεδρικό Μέγαρο και πιστεύεται ότι κινούσε σε μεγάλο βαθμό τα νήματα. «Κανείς δεν επιτρεπόταν να συναντήσει τον Μουλά Ομάρ εάν δεν είχε την έγκριση του Γκιούλ Αγά», λέει σημείωμα της Interpol της εποχής. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News