Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 09:06
BUSINESS & FINANCE

Αφγανιστάν: Πόσο θα στοιχίσει στο ΑΕΠ η άνοδος των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Πόσο θα στοιχίσει στο ΑΕΠ η άνοδος των Ταλιμπάν

Για κατάρρευση της οικονομίας του Αφγανιστάν, λόγω της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων και της ανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία προειδοποιεί η Fitch Solutions σε έκθεσή της.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9,7% φέτος, και ότι θα καταγράψει επιπλέον πτώση 5,2% το επόμενο έτος. Σε προηγούμενη πρόβλεψή της έβλεπε ανάπτυξη 0,4% για φέτος. «Ο ανησυχητικός τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη χώρα και η κατάληψή της από τους Ταλιμπάν σημαίνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα θα γίνουν αισθητές βραχυπρόθεσμα» ανέφεραν αναλυτές της Fitch Solutions. Όπως επισήμαναν οι ίδιοι άλλες οικονομίες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιους τύπους πολιτικών κραδασμών οδηγήθηκαν επίσης σε κατάρρευση των θεσμών. Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, ξένες επενδύσεις στη χώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.

Tην ίδια ώρα οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης π αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος Αχμαντουλάχ Μουτάκι έγραψε ότι προετοιμάζεται τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός Tolo μετέδωσε ότι επίκειται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Αξιωματούχος των Ταλιμπάν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο Reuters ότι ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, αναμένεται να έχει τον τελικό λόγο στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News