Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 21:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφγανιστάν: Κανείς δεν έχει χρήματα – Η έκταση της οικονομικής κρίσης

Αφγανιστάν: Κανείς δεν έχει χρήματα – Η έκταση της οικονομικής κρίσης

Στο όριο της κατάρρευσης βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνον μία απειλή για την κρατούσα αρχή της χώρας, αλλά και έλλειψη μετρητών στα χέρια των πολιτών.

«Κανείς δεν έχει χρήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν. Ο ίδιος τόνισε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι πολλές οικογένειες δεν έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανεστάλησαν οι καταβολές μισθών. Η κατάσταση καταδεικνύει την οικονομική κρίση που ελλοχεύει στο Αφγανιστάν, εκτός από τη διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Βασικός παράγοντας στο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η οικονομία του Αφγανιστάν στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό στην εισροή ξένων νομισμάτων και διεθνούς ενίσχυσης. Ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει ανασταλεί από τη στιγμή που η Καμπούλ κατελήφθη από τους Ταλιμπάν. Ενδεικτικά, το 75% των δημόσιων εξόδων της χώρας καλύπτονται από ξένες εισροές, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ρευστού, παρότι οι Ταλιμπάν απαίτησαν την επανεκκίνηση των λειτουργιών τους, όπως και την επανεκκίνηση άλλων υπηρεσιών, σύμφωνα με τη μαρτυρία του τραπεζικού υπαλλήλου στο CNN. «Με το που ανοίξει κανείς τις τράπεζες, θα αναδειχθεί η ευαισθησία του συστήματος», τόνισε άτομο που γνωρίζει την κατάσταση της οικονομίας στο Αφγανιστάν. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η βιομηχανία της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News