Κόσμος Κυριακή 28/03/2021, 07:33
COVID-FREE

Τύμπινγκεν: Το γερμανικό «πείραμα» που παραβλέπει τη Μέρκελ

3.000 day-pass εισιτήρια το Σάββατο

Τύμπινγκεν: Το γερμανικό «πείραμα» που παραβλέπει τη Μέρκελ

Ευκαιρία να απολαύσεις μερικές από τις προ-Covid συνήθειες προσφέρει μια μικρή πόλη στη Γερμανία, η οποία «παραβλέπει» για ένα 24ωρο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης Μέρκελ.

Ο λόγος για το Τύμπινγκεν -μια μικρή πόλη 90.000 κατοίκων στα νοτιοδυτικά της χώρας- η οποία παραμερίζει το lockdown και προσφέρει ένα day-pass εισιτήριο για κάτι, το οποίο προσομοιάζει την προ-κορωνοϊού ζωή.

Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η προσκόμιση αρνητικού τεστ PCR.

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, αποτελεί μια εφαρμογή -φυσικά σε μικρότερη κλίμακα- του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού», το οποίο προωθεί η Κομισιόν και στο οποίο έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο ελληνικός τουρισμός.

Σ’ αντίθεση, εξάλλου, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας επιτρέπει στις τοπικές αρχές να διαφοροποιούνται και να υλοποιούν διακριτές πολιτικές. 

Αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία, το Τύμπινγκεν επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες, αφού πρώτα υποβληθούν σε έλεγχο Covid και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, να επισκέπτονται τα «ανοιχτά» εμπορικά καταστήματα, να παρακολουθούν μια παράσταση στο εν λειτουργία θέατρο και να απολαμβάνουν τον καφέ τους σε κάποιο μπιστρό. 

Φυσικά, η ανταπόκριση είναι ήδη τεράστια. Μόνο για χθες, Σάββατο, είχαν «κοπεί» περισσότερα από 3.000 day-pass εισιτήρια, καθιστώντας την μικρή πόλη, η οποία είναι γνωστή για το ακαδημαϊκό υπόβαθρό της, ως έναν ανερχόμενο τουριστικό πόλο. 

Όπως είναι εύλογα, η οικονομική δραστηριότητα εξελίσσεται με ορισμένα περιοριστικά μέτρα, όπως η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα της εστίασης κ.α.

Λόγω του μικρου χρονικού διαστήματος «ζωής» αυτού του πειράματος -ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου- μέχρι στιγμής δεν έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις στην καμπύλη των κρουσμάτων.

Την Παρασκευή, πάντως, ο μέσος όρος επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid για τις τελευταίες επτά ημέρες διαμορφώθηκε σε 70,8 ανά 100.000 κατοίκους. Την ίδια ώρα, ο αντίστοιχος αριθμός σε ομοσπονδιακό επίπεδο εκτινάχθηκε σε 119,1, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News