Κόσμος Σάββατο 27/03/2021, 21:12
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Μπ. Τζόνσον: Κανένας λόγος να καθυστερήσει η άρση του lockdown

Μπ. Τζόνσον: Κανένας λόγος να καθυστερήσει η άρση του lockdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει «απολύτως τίποτα» στα επιστημονικά δεδομένα που να μπορεί να δικαιολογεί την αναθεώρηση του σχεδίου του για τη χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία, όταν ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν για νέες παραλλαγές του κορονοϊού.

Η Βρετανία, η χώρα με τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία Covid-19, θα βγει σιγά σιγά από το τρίτο της λοκντάουν τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, η Ουαλία έγινε σήμερα η πρώτη από τις τέσσερις βρετανικές επαρχίες που ήρε ένα μέρος των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του έτους για την καταπολέμηση της εξάπλωσης ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους, πιο μεταδοτικού, που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Τη Δευτέρα, θα είναι η σειρά της Αγγλίας να χαλαρώσει τα μέτρα της, επιτρέποντας συναντήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε ομάδες έως έξι ατόμων το πολύ. Οι βεράντες και οι υπαίθριοι χώροι των παμπ και των εστιατορίων, καθώς και όλα τα καταστήματα και όχι μόνο αυτά που έχουν είδη πρώτης ανάγκης, θα ανοίξουν ξανά για τους πελάτες στις 12 Απριλίου.

«Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν βλέπω απολύτως τίποτα στα στοιχεία που να μπορούν να με αποτρέψουν από το να ακολουθήσω τον δρόμο της ελευθερίας, της εξόδου από το λόκνταουν για την οικονομία μας και την επιστροφή στη ζωή που αγαπάμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της εκστρατείας του Συντηρητικού Κόμματός του για τις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 4.715 νέα κρούσματα Covid-19, λιγότερα από τα 6.187 που καταγράφηκαν μια ημέρα νωρίτερα, και 58 νέους θανάτους που επήλθαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση των ασθενών με Covid-19.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 29,7 εκατομμύρια ενήλικες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid.

Νωρίτερα σήμερα, ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης τόνισε ωστόσο την ανάγκη η χώρα να παραμείνει σε επαγρύπνηση. «Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε για τις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Μάικ Τίλντσλεϊ στο Times Radio, καθώς το τρίτο κύμα της Covid-19 πλήττει σκληρά την Ευρώπη και μπορεί να πλήξει τη Βρετανία σε τρεις εβδομάδες.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κίνδυνοι», ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επιτυχία της ευρείας εκστρατείας εμβολιασμού αποτελεί «ουσιαστική διαφορά» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και «θα μειώσει αρκετά» την αύξηση των λοιμώξεων και των νοσηλειών.

«Σε λίγες μέρες, θα μπορέσω επιτέλους να πάω στο κουρείο», δήλωσε με ικανοποίηση ο Τζόνσον, ο οποίος εδώ και εβδομάδες εμφανίζεται με πολλά και ατίθασα μαλλιά στις συνεντεύξεις Τύπου για την υγειονομική κατάσταση. «Αλλά πιο σημαντικό, θα μπορέσω να βγω έξω και, προσεκτικά αλλά με ασφάλεια, θα πιώ ένα ποτήρι μπύρα στην παμπ», είπε χαμογελώντας. 

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News