Κόσμος Τρίτη 23/03/2021, 09:06
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα καθολικό lockdown στη Γερμανία

«Λουκέτο» για το Πάσχα των Καθολικών

Νέα καθολικό lockdown στη Γερμανία

Την επιβολή νέου, σκληρού lockdown σ’ όλη τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου αποφάσισε η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια αποτροπής ενός τρίτου κύματος του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης, όλα τα καταστήματα θα κλείσουν από την 1η Απριλίου και για τις επόμενες πέντε ημέρες. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα καταστήματα τροφίμων, τα οποία θα ανοίξουν στις 3 Απριλίου.

Οι πολίτες, ταυτόχρονα, καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι, να περιορίσουν τις ιδιωτικές συναθροίσεις με μέλη άλλου νοικοκυριού και να μην συναθροίζονται με περισσότερα από τέσσερα άτομα.

«Είμαστε σε μια πολύ, πολύ κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά την ολοκλήρωση της 11ώρης τηλε-σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών Covid έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, δημιουργώντας συνθήκες «πολέμου» στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, όπου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Νέα καθολικό lockdown στη Γερμανία-1

Πέραν των πολύ αυστηρών μέτρων για τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, η κυβέρνηση αποφάσισε και την παράταση του τρέχοντος lockdown έως τις 18 Απριλίου. Έτσι, ξενοδοχεία, εστιατόρια, γυμναστήρια και χώροι πολιτισμοί θα παραμείνουν κλειστοί έως τουλάχιστον τα μέσα του επόμενου μήνα.

Πέραν της Γερμανίας, ωστόσο, την επαναφορά των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσαν πρόσφατα τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία, ενώ η Αυστρία ανέβαλε προς ώρας τα σχέδια σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Κι όλα αυτά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει έναν ικανοποιητικό «βηματισμό» ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο προς ώρας κινείται με ρυθμούς – χελώνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 6,4% του πληθυσμού της Ε.Ε. έχει λάβει έστω και την 1η δόση κάποιου εμβολίου, αριθμός κατά 1/3 μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News