Κόσμος Παρασκευή 19/03/2021, 22:01
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Μέρκελ: Αναπόφευτκη η αυτόματη επιβολή μέτρων

Μέρκελ: Αναπόφευτκη η αυτόματη επιβολή μέτρων

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δύσκολα», δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τονίζοντας ότι η εισαγωγή του «φρένου έκτακτης ανάγκης» είναι ορθή και, δυστυχώς, αναπόφευκτη. Αναφέρθηκε δηλ. στην αυτόματη επιβολή μέτρων, όταν σε μια περιοχή ο αριθμός νέων κρουσμάτων υπερβαίνει το 100 ανά 100.000 κατοίκους και εντός επτά ημερών. «Θα ήθελα να μπορούσαμε χωρίς αυτό το φρένο, αλλά αυτό δεν θα είναι εφικτό», παραδέχθηκε η Καγκελάριος. Ήδη τα κρατίδια, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσουν ακόμη τις αποφάσεις περί άρσης κάποιων περιορισμών.

Η Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι η ίδια θα εμβολιαζόταν ευχαρίστως με εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά διευκρίνισε ότι θέλει να περιμένει τη σειρά της, καθώς είναι 66 ετών. Ζήτησε δε, όταν θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων, το σύνθημα να είναι «εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός».

Μετά το Πάσχα (4 Απριλίου) θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και στα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων με θέμα την εμβολιαστική στρατηγική ενόψει της αύξησης των παραδόσεων από τις εταιρίες. Αρχικά, οι γιατροί θα εμβολιάζουν άτομα με κινητικά προβλήματα και υποκείμενες νόσους, εξήγησε η Καγκελάριος, αναφέροντας ότι το πρώτο διάστημα οι παραδόσεις δεν θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα.

Κατά το β΄τρίμηνο του έτους ωστόσο, οι παραδόσεις θα αυξηθούν σημαντικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τότε το σύνθημα θα πρέπει να είναι «εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός». Από τις ήδη υπάρχουσες δομές εμβολιασμού θα συνεχίσουν να παρέχονται τουλάχιστον 2,25 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα, ενώ οι επιπλέον δόσεις θα διοχετεύονται στα ιατρεία. «Πρέπει να συνδυάσουμε την γερμανική αποτελεσματικότητα με ακόμη περισσότερη γερμανική ευελιξία», υπογράμμισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News