Κόσμος Παρασκευή 19/03/2021, 12:49
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πάσχα με αυστηρότερα μέτρα;

«Παγώνουν» τα σχέδια χαλάρωσης του lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Γερμανία: Πάσχα με αυστηρότερα μέτρα;

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία όχι μόνο «παγώνει» τα σχέδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλα επαναφέρει το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χαμήλωσε τις προσδοκίες για άρση των περιορισμών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού. «Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα ανοίγματος τις επόμενες εβδομάδες. Αντίθετα ίσως χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λαρς Σάαντε κάλεσε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ο ίδιος προειδοποίσε για τον κίνδυνο η χώρα να περιέλθει το Πάσχα σε κατάσταση ανάλογη κατάσταση με αυτή στην οποία βρισκόταν τα Χριστούγεννα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των 16 ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας τη Δευτέρα για να συζητήσουν για το lockdown που βρίσκεται σε ισχύ από τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις αρχές του μήνα οι γερμανικές αρχές είχαν καταλήξει σε ένα σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και έκτοτε πολλά καταστήματα άνοιξαν για αγορές μόνο για ραντεβού. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία καταγράφει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουνοϊών στη Γερμανία αυξήθηκε σήμερα κατά 17.482 σε 2.629.750, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα καταγράφηκαν 226 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 74.358.

Σε καραντίνα 16 διαμερίσματα της Γαλλίας

Υπενθυμίζεται ότι 16 διαμερίσματα της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, μπήκαν σε νέα καραντίνα λόγω της διασποράς της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα, που θα έχουν διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, όπως και τα καταστήματα με τα αναγκαία προϊόντα, μεταξύ αυτών τα βιβλιοπωλεία. Οι εξωτερικές δραστηριότητες θα επιτρέπονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, ωστόσο οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών θα απαγορεύονται. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεκινά μία ώρα νωρίτερα, στις 20.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News