Κόσμος Τετάρτη 24/03/2021, 20:26
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η «συγγνώμη» της Άνγκελα Μέρκελ

Η «συγγνώμη» της Άνγκελα Μέρκελ

Ανακούφιση στην αγορά προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να ανακαλέσει το μέτρο γενικής αργίας για τις ημέρες του Πάσχα (1-5 Απριλίου), ενώ το σύνολο της πολιτικής και των ΜΜΕ εκφράζουν σεβασμό για την δημόσια απολογία της, αλλά και κριτική για την διαχείριση της πανδημίας.

Η ιδέα, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, είχε ως κεντρικό άξονα την ανάγκη να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και οι επαφές των πολιτών, καθώς διαπιστώνεται σημαντική εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊόύ.

«Η πρόταση έγινε με τις καλύτερες προθέσεις», δικαιολογήθηκε η Καγκελάριος και παραδέχθηκε ότι η ιδέα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -«αν μπορεί καν να υλοποιηθεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ανέκυψαν δεκάδες ζητήματα, από τον κίνδυνο διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις βασικών αγαθών από την αγορά, όπως το κρέας και το βρεφικό γάλα, έως τη νομική ασάφεια σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων και τον χαρακτηρισμό των «ημερών ησυχίας» ως αργίες ή όχι.

«Αυτό το λάθος είναι μόνο δικό μου. Διότι στο τέλος φέρω εγώ για όλα την τελική ευθύνη, λόγω της θέσης μου», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος και εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη» της για την αναστάτωση και την ανασφάλεια που προκάλεσε στους πολίτες. «Ένα λάθος πρέπει να ονομάζεται λάθος και να διορθώνεται. Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες», πρόσθεσε.

 

 

Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησαν Αριστερά, AfD και FDP

 

Η σημερινή εμφάνιση της Καγκελαρίου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με την Αριστερά και τους Φιλελεύθερους (FDP) να θέτουν ακόμη και ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης. «Έχουμε μια γνήσια κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, ενώ ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν η Καγκελάριος διαθέτει ακόμη τη στήριξη του Κοινοβουλίου και ζήτησε συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για την πανδημία. Για «τέλειο χάος» έκανε λόγο η επικεφαλής της ΚΟ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ και χαρακτήρισε «ψυχολογία πολιορκίας» την συμπεριφορά της Καγκελαρίου.

 

Έπαινος από την οικονομία

 

Την απόφαση της Μέρκελ χαιρέτισαν πάντως εκπρόσωποι της οικονομίας. «Η παραδοχή ενός λάθους είναι δείγμα μεγαλείου», δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου της Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας Χίλντεγκαρντ Μιούλερ, η οποία είχε από την αρχή επικρίνει την απόφαση για γενική αργία τις ημέρες του Πάσχα, προβάλλοντας τα προβλήματα που θα ανέκυπταν. «Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις οικονομικές συνέπειες ενός lockdown το Πάσχα. Οι ξαφνικές διακοπές λειτουργίας δεν είναι εφικτές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία», δήλωσε η κυρία Χίλντεγκαρντ. «Σωστή» χαρακτήρισε την απόφαση και η Κεντρική Ένωση των Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH). «Το γεγονός ότι η Καγκελάριος τόσο γρήγορα ανέλαβε πλήρως την ευθύνη αξίζει κάθε σεβασμού», αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της, ενώ ο πρόεδρος των Εργοδοτών Ράινερ Ντουλγκέρ επαίνεσε την ακύρωση του μέτρου κάνοντας λόγοι για «γενναία απόφαση» εκ μέρους της κυρίας Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News