Start Ups Πέμπτη 24/06/2021, 17:54
START UPS

Visa: Ποια startup απέκτησε αντί 1,8 δισ. ευρώ 

Επί του παρόντος τις υπηρεσίες της χρησιμοποιούν περισσότερες από 3.400 τράπεζες και άλλα ινστιτούτα

Visa: Ποια startup απέκτησε αντί 1,8 δισ. ευρώ 

Την συμφωνία για την εξαγορά της σουηδικής fintech startup Tink, ανακοίνωσε η Visa, μια εξαγορά η αξία της οποία ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ. Η Tink με έτος ίδρυσης το 2012, προσφέρει μια ανοιχτή τραπεζική πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες και σε άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, να έχουν πρόσβαση και να διαμοιράζονται δεδομένα για την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, με έναν πιο άμεσο και εύκολο τρόπο. Επί του παρόντος τις υπηρεσίες της χρησιμοποιούν περισσότερες από 3.400 τράπεζες και άλλα ινστιτούτα, όπως επίσης και περισσότεροι από 250 εκατ. πελάτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η κίνηση εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών, έρχεται μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για την απόκτηση της αντίστοιχης αμερικανικής startup Plaid τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από αγωγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ με στόχο να αποτρέψει την εξαγορά για λόγους καταπάτησης των αντιμονοπωλιακών κανονισμών. 

Στην Ευρώπη αντιθέτως οι κανονισμοί για την ανοιχτή τραπεζική είναι διαφορετικής φιλοσοφίας, από τη στιγμή που απαιτούν από τις τράπεζες να επιτρέπουν την πρόσβαση στα δεδομένα των καταναλωτών σε τρίτα μέρη τα οποία έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. 

Αυτοί οι κανόνες έχουν προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για τις fintech όπως η Tink, των οποίων η τεχνολογία βοηθάει τις τράπεζες και τα τρίτα μέρη να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των καταναλωτών. Εντούτοις σύμφωνα με ειδικούς στον χρηματοπιστωτικό τεχνολογικό κλάδο, η εξαγορά της Tink, ενδεχομένως να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αρχών αναφορικά με τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς.

«Η Ευρώπη είναι μια πολύ διαφορετική αγορά στην ανοιχτή τραπεζική σε σχέση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σάιμον Τέιλορ, επικεφαλής επιχειρήσεων και συνιδρυτής της fintech, 11:FS. Όμως η Tink είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες και πολλές από τις ανησυχίες που οδήγησαν στην έρευνα για τη συμφωνία της Visa με την Plaid ενδέχεται να ανακύψουν και στην Ευρώπη». 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο και ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα είναι άλλη μια μεγάλη επιτυχία για τον fintech κλάδο της Σουηδίας, από τον οποίο έχουν αναδυθεί πολλές πετυχημένες startups τα τελευταία χρόνια. Η Klarna αποτιμήθηκε στα 46 δισ. δολάρια μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ το 2018 η startup iZettle εξαγοράσθηκε από την PayPal αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολαρίων.

«Με τις περιπτώσεις των Tink και iZettle, η Σουηδία έχει πλέον στον ενεργητικό της δύο από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον fintech κλάδο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τζος Μπελ, συνεργάτης της Dawn Capital, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων που στήριξε και τις δύο εταιρείες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News