Start Ups Παρασκευή 18/06/2021, 22:19
START UPS

Ευρώπη: Ρεκόρ επενδύσεων στις startups το α΄ εξάμηνο του 2021

Τα περισσότερα κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. δολαρίων έχει αντλήσει η σουηδική fintech Klarna

Ευρώπη: Ρεκόρ επενδύσεων στις startups το α΄ εξάμηνο του 2021

Τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι ευρωπαϊκές startups κάτα το α΄ εξάμηνο του 2021, έχει καταγράψει νέο ρεκόρ, με τη συνολική αξία των κεφαλαίων αυτών να ανέρχεται στα 43,8 δισ. ευρώ, έναντι 38,5 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealroom. Ο τεχνολογικός κλάδος για το ίδιο διάστημα έχει επίσης προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από τα venture capitals, από ό,τι σε ολόκληρη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. 

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, ότι τη φετινή χρονιά το συνολικό ποσό αυτό προέκυψε από το ήμισυ σχεδόν των συμφωνιών σε σχέση με πέρυσι, από τη στιγμή που κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2021, έχουν πραγματοποιηθεί 2.700 γύροι χρηματοδότησης, έναντι 5.200 το 2020, σύμφωνα με τη Dealroom.

Τα περισσότερα κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. δολαρίων έχει αντλήσει η σουηδική fintech Klarna σε δύο γύρους χρηματοδότησης, η γερμανική εφαρμογή συναλλαγών μετοχών Trade Republic συγκέντρωσε 900 εκατ. δολάρια τον Μάιο και η βρετανική fintech Checkout.com 450 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά ανά επένδυση από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, αψηφώντας με αυτό τον τρόπο την οικονομική αβεβαιότητα της πανδημίας, η οποία έδωσε μεγάλη ώθηση στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Checkout.com, Γκιγιόμ Πουσάζ, αναφέρει ότι οι startups δημιουργούνται σε περιόδους κρίσης, επισημαίνοντας την εμφάνιση πολλών νέων fintech μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Όταν οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, ξοδεύουν πολύ χρόνο στο σπίτι τους ή πρέπει να αναθεωρήσουν τη ζωή τους. Όταν υφίσταται μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία, είναι η ώρα να εμφανιστούν καινούργιες startups. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με αυτήν την ευκαιρία», τονίζει ο Πουσάζ.

Την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να δημιουργηθούν τουλάχιστον 10 τεχνολογικές εταιρείες στην Ευρώπη αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ η καθεμία έως το 2030. Ενώ επί του παρόντος  η Ευρώπη φιλοξενεί πολλούς μονόκερους -startups με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων- δεν έχει ακόμη δημιουργήσει μια εταιρεία στο μέγεθος των αμερικανικών και κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών.

Η Scale-Up Europe, μια ομάδα που περιλαμβάνει τους ιδρυτές των UiPath και Wise, κατέθεσε πρόταση με 21 σημεία, προκειμένου η Ευρώπη να οικοδομήσει την «επόμενη γενιά των τεχνολογικών κολοσσών». Μεταξύ των προτάσεων, περιλαμβάνονται φορολογικές πιστώσεις στις εταιρείες που επενδύουν σε startups και ρυθμιστικές αλλαγές οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες καινοτομίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News