Start Ups Τετάρτη 16/06/2021, 07:25
START UPS

Startups: Το 2021 χρονιά των μονόκερων για την Ευρώπη

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες εταιρείες-μονόκερους στην Ευρώπη

Startups: Το 2021 χρονιά των μονόκερων για την Ευρώπη

Θα μπορούσε να πει κανείς με ευκολία ότι διανύουμε τη χρονιά των… μονόκερων στην Ευρώπη, καθώς ο αριθμός των εταιρειών unicorns (των startups δηλαδή με αποτίμηση που ξεπερνάει το 1 δισ. δολάρια) εκτοξεύτηκε μέσα στους προηγούμενους μήνες. Συνολικά, 23 εταιρείες από την Ευρώπη και το Ισραήλ κατάφεραν ήδη να γίνουν unicorns μέσα στη χρονιά, ξεπερνώντας με ευκολία τις 8 του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Pitchbook.

Παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, οι διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων εξακολουθούν να επενδύουν ποσά-ρεκόρ στις ευρωπαϊκές startups, καθώς η σκηνή βρίσκει τον τρόπο να αντισταθεί στις δυσκολίες της εποχής και να κινηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Συνολικά, φέτος έχουν ήδη επενδυθεί στις startups της ηπείρου μας 32,5 δισ. ευρώ (περίπου 39,3 δισ. δολάρια), κάτι που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια στην πρόβλεψη ότι η χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει την περσινή, κατά την οποία είχαμε επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ. Όσο για τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των επενδύσεων, ένας από τους σημαντικότερους είναι η συμμετοχή περισσότερων επενδυτών από τις ΗΠΑ, καθώς τα στατιστικά αναφέρουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους 10 κορυφαίους υποστηρικτές των ευρωπαϊκών μονόκερων, όσον αφορά τον αριθμό των συμφωνιών, έχουν τη βάση τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Startups: Το 2021 χρονιά των μονόκερων για την Ευρώπη-1

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες εταιρείες-μονόκερους στην Ευρώπη (19 συνολικά), τέσσερις από τις οποίες έφτασαν σε αυτό το status φέτος. Ανάμεσα τους βρίσκεται η Blockchain.com, με έδρα το Λονδίνο, μία startup που συγκέντρωσε 120 εκατ. δολάρια έχοντας εκτιμώμενη αποτίμηση 3 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο και, κατόπιν, εξασφάλισε άλλα 300 εκατ. δολάρια ένα μήνα αργότερα, ανεβάζοντας την αξία της στα 5,2 δισ. δολάρια. Και οι γερμανικές νεοσύστατες εταιρείες, ωστόσο, τα καταφέρνουν πολύ καλά αυτή τη χρονιά, καθώς οκτώ συνολικά εταιρείες που έγιναν μονόκεροι το 2021 εδρεύουν στη Γερμανία.

Startups: Το 2021 χρονιά των μονόκερων για την Ευρώπη-2

Όσο για το επόμενο σκαλί, τις decacorns της Ευρώπης (εταιρείες με αποτίμηση άνω των 10 δισ. δολαρίων) έχουν επίσης ένα επιτυχημένο έτος. Ποια βρίσκεται στην κορυφή; Δεν είναι άλλη από τη σουηδική εταιρεία fintech, Klarna, με νούμερα που ζαλίζουν, καθώς έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία που υποστηρίζεται από VC τον Μάρτιο έχοντας αποτίμηση 31 δισ. δολαρίων -σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο όταν είχε αποτιμηθεί στα 10,65 δισ. δολάρια.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News