Start Ups Τετάρτη 2/06/2021, 16:04
START UPS

Η δεύτερη startup με στήριξη από τη Softbank που καταρρέει το 2021 

Ήδη από το 2019 είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα αποτελέσματα

Η δεύτερη startup με στήριξη από τη Softbank που καταρρέει το 2021 

Έχοντας λάβει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση, η κατασκευαστική startup Katerra, ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της ότι αναστέλλει τη λειτουργία της, αποδίδοντας τη δυσμενή της θέση, στο αυξανόμενο κόστος στην εργασία και στις πρώτες ύλες εξαιτίας της  πανδημίας. 

Η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Μένλο Παρκ, απασχολούσε περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία και στην Ινδία. 

Με τα κεφάλαια που άντλησε στα έξι χρόνια ύπαρξής της από τους γύρους χρηματοδότησης, προχωρούσε στην απόκτηση μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών μεταξύ άλλων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα δεν μπορούσε να καταστεί βιώσιμη, καθώς με τις τιμές των ακινήτων να έχουν πάρει την ανιούσα αδυνατούσε να εφαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. 

Ήδη από το 2019 είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα αποτελέσματα, όταν μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης ανακοίνωσε τις περικοπές 200 θέσεων εργασίας, ενώ στη συνέχεια προέβη στο κλείσιμο ενός εργοστασίου της στο Φοίνιξ της Αριζόνα. 

Η κατάρρευση της αμερικανικής startup αποτελεί ένα πλήγμα για τη SoftBank, καθώς ήταν εκ των επενδυτών στην εταιρεία, με τον ιαπωνικό όμιλο να βλέπει για δεύτερη φορά μέσα στο 2021, να πτωχεύει εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει (είχε προηγηθεί η περίπτωση της Greensill). Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο, η SoftBank κατέβαλε 200 εκατ. δολάρια ως μέρος ενός σχεδίου διάσωσης της Katerra, αποκτώντας ένα μεγάλο μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία. 

Μόλις τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής της SoftBank Μασαγιόσι Σον, παραδέχθηκε ότι η αμερικανική startup είναι ένα από τα λάθη στα οποία έχει υποπέσει, μαζί με τη WeWork της οποίας η προσπάθεια να εισέλθει στο χρηματιστήριο στέφθηκε με αποτυχία και τη Greensill.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος η Greensill, τις οποίας το αντικείμενο ήταν η χρηματοδότηση στις αλυσίδες εφοδιασμού επίσης πτώχευσε. 

Ωστόσο όπως ισχυρίζεται ο Σον το «ισοζύγιο» στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στο startup οικοσύστημα είναι θετικό, καθώς οι αποτυχίες είναι λιγότερες από τις επιτυχημένες του επενδύσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News