Start Ups Τετάρτη 26/05/2021, 13:02
START UPS

Moonfare: Το fintech με ελληνικό αίμα που «τρόμαξε» την Credit Suisse

Χρηματοδότηση 28 εκατ. ευρώ από 125 super angels

Moonfare: Το fintech με ελληνικό αίμα που «τρόμαξε» την Credit Suisse

Ο Αλέξανδρος Αργυρός είναι ένας πολίτης του κόσμου. Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε στη Βοστώνη, έζησε στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Σιγκαπούρη και τη Γαλλία, ενώ βρέθηκε μέχρι και στην Ινδία, για να βοηθήσει μετά το τσουνάμι. Είναι όμως και το «ελληνικό αίμα» της Moonfare, μίας startup του fintech που έχει αντλήσει χρηματοδότηση 28 εκατ. ευρώ από 125 super angels και έχει καταφέρει να θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος ακόμα και από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Αργυρός στο Outliers, το podcast της Endeavor με media partner το MoneyReview, η Moonfare είναι μία πλατφόρμα τεχνολογίας που βοηθά επενδυτές να αποκτήσουν το δικό τους χαρτοφυλάκιο από private equity funds.  Πρακτικά, τους δίνει πρόσβαση σε φημισμένα funds, όπως της KKR ή της CVC, τα οποία κανονικά είναι απλησίαστα ακόμα και για τους ιδιώτες επενδυτές υψηλής εισοδηματικής στάθμης, αφού έχουν μίνιμουμ επένδυσης που αρκετές φορές ξεκινά ακόμα και από τα 10 εκατ. δολάρια.

Στη Moonfare, ο πελάτης χρειάζεται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να εγγραφεί στην πλατφόρμα και να δει τα διαθέσιμα funds στα οποία μπορεί να επενδύσει εκείνη τη στιγμή.

Σήμερα, η εταιρεία διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ, καθώς μετρά περισσότερους από 1.000 ιδιώτες επενδυτές. Απασχολεί 90 άτομα προσωπικό, έχει την έδρα της στο Βερολίνο, αλλά και γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο.

Και είναι μία startup που κατάφερε να «απειλήσει» ακόμα και παραδοσιακά ονόματα του κλάδου των επενδύσεων με ιστορία αιώνων, όπως είναι η Credit Suisse. Όπως θυμάται ο Αλέξανδρος Αργυρός, η στιγμή που κατάλαβε ότι η Moonfare ήταν μία αξιόλογη επιχείρηση ήταν όταν έπεσε στα χέρια του μία απόρρητη παρουσίαση του private banking της Credit Suisse. Στις 150 σελίδες, όπου η ελβετική τράπεζα μιλούσε για την αγορά του private equity και τη στρατηγική της σε αυτήν, είχε αφιερώσει δύο σελίδες στη Moonfare, παρουσιάζοντας την startup σαν μία ανερχόμενη δύναμη, την οποία θα πρέπει να παρακολουθεί.

Το πλεονέκτημα της Moonfare έναντι αυτών των παραδοσιακών ονομάτων είναι ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα private equity funds. Και βέβαια, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η τεχνολογία, μέσω της οποίας δημιουργείται μία διαφορετική εμπειρία πελάτη, από την οποία λείπουν οι χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπογραφές, τα έγγραφα κτλ που κατά κανόνα απαιτούνται στο παραδοσιακό finance.

H Moonfare ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Αργυρό, τον Στέφαν Πάουλς και τον Χέινριχ φον Λίχτενστέιν. Έχει όμως ισχυρό ελληνικό στοιχείο, τόσο σε στελέχη όσο και σε επενδυτές. Ο Δημήτρης Μαγιάκος διευθύνει το business development κομμάτι από την ίδρυση της εταιρείας, ενώ ο Αντώνης Κοτζιάς είναι υπεύθυνος για τις επαφές με τα funds  και το diligence πριν μπουν στην πλατφόρμα.

Ανάμεσα στους επενδυτές που έχουν χρηματοδοτήσει τη Moonfare συγκαταλέγονται 2-3 family offices της Ελλάδας αλλά και Έλληνες της αγοράς των επενδύσεων που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Και την ίδια στιγμή, ο Αργυρός εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, από family offices, επιχειρηματίες και εφοπλιστές που θα ήθελαν να επενδύσουν στο private equity.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News