Start Ups Δευτέρα 22/03/2021, 15:43
START UPS

Η startup που υιοθετεί το gig μοντέλο στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Η startup που υιοθετεί το gig μοντέλο στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Τα δίκτυα καυσίμων είναι τόσο πολύ ανεπτυγμένα ανά τον κόσμο, που είναι σχεδόν αδύνατο να μείνει κάποιος από βενζίνη ή πετρέλαιο, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι εταιρείες οδικής βοήθειας, με ένα τηλέφωνο φροντίζουν ούτως ώστε οι «ξεχασιάρηδες» οδηγοί να προμηθευτούν με καύσιμα. 

Στην περίπτωση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, από τη στιγμή που τα δίκτυα βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Έτσι σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο η εμβέλεια της φόρτισης να μην επαρκεί για να καλύψει την απόσταση έως τον τελικό προορισμό. 

Αυτή η περίπτωση σαφώς είναι πιο δύσκολη καθώς το όχημα πρέπει να μεταβεί σε κάποιο σταθμό φόρτισης προκειμένου να γεμίσει τη μπαταρία του, ο οποίος σταθμός θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σχετικά κοντά σε σχέση με το που θέλει να κατευθυνθεί ο οδηγός. 

Λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να δώσει στις ΗΠΑ μια startup από τη Μασαχουσέτη, η SparkCharge, η οποία έχει κατασκευάζει έναν φορητό σταθμό ταχείας φόρτισης 120 kw, μεγέθους όσο περίπου ένα χαρτοκιβώτιο. Όμως η startup, τον φορητό σταθμό Roadie όπως ονομάζεται δεν τον διαθέτει προς πώληση στους ιδιώτες, παρά τον προσφέρει σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Η εταιρεία μέσω της εφαρμογής της δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ορίσει που βρίσκεται, να ορίζει αν θέλει φόρτιση για απόσταση 50 μιλίων ή 100 μιλίων και στη συνέχεια να ειδοποιεί τον κοντινότερο συνεργάτη. 

Η SparkCharge με αυτό τον τρόπο έχει υιοθετήσει το gig μοντέλο στην επιχείρησή της, επί της ουσίας λειτουργώντας ως μια εταιρεία οδικής βοήθειας, η οποία ακολουθεί το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber ή της Lyft, έχοντας ένα δίκτυο εξωτερικών συνεργατών, που κάθε φορά επιλέγονται εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στον εκάστοτε χρήστη.

«Βασικά δημιουργούμε ένα εντελώς καινούργιο δίκτυο», δηλώνει ο Τζόσουα Αβίβ. «Τον φορτιστή μας τον βγάζεις από το κουτί του, τον συνδέεις στο αυτοκίνητο, πατάς ένα κουμπί και ξεκινάει η φόρτιση. Με την εταιρεία μας, κάθε θέση παρκαρίσματος, κάθε τοποθεσία γίνεται πλέον ένας σταθμός φόρτισης», καταλήγει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από marketwatch 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News