Start Ups Παρασκευή 19/03/2021, 17:37
START UPS

Υπεγράφη η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «EU Startup Nations Standard»

Υπεγράφη η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «EU Startup Nations Standard»

Επίσημη μορφή πήρε η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει ένα πιο φιλικό οικοσύστημα για τις startups που προέρχονται από τα κράτη μέλη της, με σκοπό να καταφέρουν να σταθούν απέναντι στις αντίστοιχες αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες. 

Σήμερα στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ημέρας» την οποία συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Πορτογαλία η οποία έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών υπέγραψαν τρεις διακηρύξεις που αφορούν τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις startups και τις scale ups, τις κοινές προσπάθειες και τη συγκέντρωση πόρων για την προώθηση της διεθνούς συνδεσιμότητας και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη καθαρών ψηφιακών τεχνολογιών.

Η μια εκ των τριών διακηρύξεων αφορά την πρωτοβουλία «EU Startup Nations Standard» (SNS) η οποία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλες οι startups και τις scale ups θα επωφελούνται από τις βέλτιστες πρακτικές που θα υιοθετούνται από τα επιτυχημένα startup οικοσυστήματα. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, εντόπισε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη. Στόχος είναι οι πρακτικές αυτές να καταστούν ο γενικός κανόνας, με κεντρικό ρόλο στη μετάβαση της Ε.Ε. σε μια βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική οικονομία.

Την συγκεκριμένη διακήρυξη υπέγραψαν 25 κράτη μέλη, οι οποίες και πλέον μπορούν επίσημα να προχωρήσουν σε αλλαγές του νομοθετικού και ρυθμιστικού τους πλαισίου  με τις Ουγγαρία, Βουλγαρία να είναι οι μοναδικές χώρες που δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Οι προτάσεις της διακήρυξης απαιτούν από τις εθνικές κυβερνήσεις:

Να μην φορολογούνται οι υπάλληλοι για τα δικαιώματα προαίρεσης στις μετοχές, μέχρι να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα αυτά. 

Να επιτρέπουν στις startups να εκδίδουν δικαιώματα προαίρεσης στους υπαλλήλους τους χωρίς δικαιώματα ψήφου. 

Να επιταχυνθεί η διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας στη μία ημέρα με κόστος έως 100 ευρώ.

 Να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσης βίζα για τα ταλέντα από χώρες εκτός της Ε.Ε., όπως και να δώσουν κίνητρα για την επαναπατρισμό των ταλέντων που έχουν φύγει από την Ε.Ε. 
Να περιορισθούν οι υπερβολικές ρυθμίσεις. 

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, πρόεδρος της Κομισιόν και εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα ενισχύουν τις κοινές μας φιλοδοξίες για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ψηφιοποίησης. Οι διακηρύξεις, οι οποίες υπογράφηκαν από διάφορα κράτη μέλη, παγιώνουν τις δεσμεύσεις μας σε τρεις τομείς, συγκεκριμένα τη συνδεσιμότητα, τις startups και τις καθαρές ψηφιακές τεχνολογίες, στηρίζοντας τις φιλοδοξίες μας για μια πιο ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς».

Από την πλευρά του ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: «Η Ψηφιακή Ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που επιτρέπει στα κράτη να συσπειρώνονται γύρω από βασικούς ψηφιακούς στόχους. Οι νέες δεσμεύσεις που ανέλαβαν σήμερα τα κράτη μέλη δείχνουν επίσης την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αναλάβουμε έναν πιο ηγετικό ρόλο στον ψηφιακό τομέα έως το 2030».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, sifted, europa.eu

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News