Start Ups Τετάρτη 24/02/2021, 15:04
START UPS

Στους αιθέρες με deal 6,6 δισ. δολαρίων η Joby Aviation

Στους αιθέρες με deal 6,6 δισ. δολαρίων η Joby Aviation

Να γυρίσει σελίδα και να γίνει δημόσια εταιρεία επιθυμεί η Joby Aviation, μια start-up από την Καλιφόρνια η οποία αναπτύσσει ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί. 

Η start-up η οποία ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια και στην οποία συμμετέχουν ως επενδυτές η Toyota και η Uber, θα εισέλθει στις χρηματιστηριακές αγορές, μέσω συγχώνευσης με την εταιρεία «λευκής επιταγής» Reinvent Technology Partners, σε μια συμφωνία αξίας 6,6 δισ. δολαρίων.

Βάσει το χρονοδιαγράμματος της αμερικανικής start-up, το 2024 θα λανσάρει τις υπηρεσίες ιπτάμενης μετακίνησης με το δικό της εναέριο όχημα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης (eVTOL).

Η Joby θα ακολουθήσει το σύντομο δρόμο μέσω της Reinvent η οποία θα λειτουργήσει ως εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC, εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες και συγχωνεύονται με ιδιωτικές εταιρείες για να αποφευχθεί η καθυστέρηση από την κανονικής διαδικασίας της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς). Μια εταιρεία στην οποία συμμετέχουν ο εκ των ιδρυτών του LinkedIn Ριντ Χόφμαν και ο ιδρυτής της Zynga, Μαρκ Πίνκους.

Η είσοδός της Joby στο χρηματιστήριο, θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί μια εταιρεία του κλάδου των εναέριων μετακινήσεων. 

«Εξετάσαμε διεξοδικά την περίπτωση της εταιρείας και λάβαμε τις ίδιες ενδείξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τύποι αυτοί διαθέτουν τα πάντα για να επαναπροσδιορίσουν αυτό το νέο διάστημα. Θεωρώ ότι στην Joby, η Tesla συναντά την Uber», τόνισε σε συνέντευξή του ο Χόφμαν. 

Ο C γύρος χρηματοδότησης τον περασμένο Ιανουάριο από τον οποίο άντλησε περί των 600 εκατ. δολαρίων και συμμετείχαν η Uber και η Toyota, έφερε την αξία της εταιρείας στα 2 δισ. Δολάρια, ενώ σε αυτήν έχει επενδύσει και ο τεχνολογικός κολοσσός Intel.  

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εργάζεται με την Joby για την κατασκευή της εγκατάστασής της στην Καλιφόρνια η οποία θα υποδέχεται τα τέσσερα eVTOLs και μοιράζεται μαζί της το δίκτυο των προμηθευτών της, ενώ η αμερικανική start-up έχει αποκτήσει από την Uber το παράρτημά της των υπηρεσιών εναέριας μετακίνησης, Uber Elevate. 

Η συγχώνευση με την Reinvent θα εξασφαλίσει στην Joby 1,6 δισ. δολάρια σε μετρητά, από τη συμφωνία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News