Start Ups Τετάρτη 24/02/2021, 14:05
START UPS

Το εγχείρημα μιας start-up για gigafactory μπαταριών στη Νορβηγία 

Το εγχείρημα μιας start-up για gigafactory μπαταριών στη Νορβηγία 

Η Morrow Battery έχοντας ιδρυθεί πριν από μόλις ένα χρόνο, επιδιώκει να μπει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά μπαταριών, ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου παρασκευής μπαταριών στη Νορβηγία. Η εταιρεία θέλει να αναλάβει δράση άμεσα, καθώς επιθυμεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει την κατασκευή του κέντρου εκβιομηχανοποίησης για την τεχνολογία μπαταριών. 

Τα σχέδια της νορβηγικής start-up έρχονται σε μια χρονική περίοδο στην οποία η συζήτηση στην Ευρώπη για τις μπαταρίες έχει «ανάψει», καθώς οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αναπτυχθεί η τεχνολογία και η κατασκευή μπαταριών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εγκαταλείποντας έτσι σταδιακά την εξάρτηση από την Κίνα. 

«Το κέντρο εκβιομηχανοποίησης της Morrow θα είναι καθοριστικό για την επιτυχία μας στην ανάπτυξη των προϊόντων, όπως και να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την προγραμματισμένη κατασκευή του gigafactory μας» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Morrow Battery Τεριέ Άντερσεν. 

Νωρίτερα στη διάρκεια του 2021, η εταιρεία κατέθεσε μια επιστολή ενδιαφέροντος στον δήμο Αρεντάλ, για την κατασκευή στην πόλη της δυτικής Νορβηγίας του πιο βιώσιμου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών επόμενης γενιάς. Η πρώτη φάση κατασκευής για το εργοστάσιο αναμένεται να αρχίσει το 2023, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. 

«Ο σύντομος θαλάσσιος δρόμος προς την Ευρώπη, σημαίνει ότι διαθέτουμε ένα καλό σημείο αφετηρίας, ούτως ώστε να αναπτύξουμε στην ευρωπαϊκή αγορά τις πιο «πράσινες» μπαταρίες στον κόσμο», όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο Άντερσεν.

«Η μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτροκίνηση στον κλάδο των μεταφορών και στις βιομηχανικές διαδικασίες έχουν καταστήσει τις μπαταρίες ζωτικής σημασίας στην πράσινη μετάβαση. Η εγχώρια ευρωπαϊκή κατασκευή μπαταριών είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον», προσέθεσε. 

Οι άφθονες πηγές για υδροηλεκτρική ενέργεια, μοιραία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες στην περιοχή της Σκανδιναβίας, οι οποίες επιθυμούν επίσης να επικεντρωθούν στην κατασκευή μπαταριών. 

Πέρυσι, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Νορβηγίας, Equinor, ήρθε σε συμφωνία με την Panasonic και τον βιομηχανικό όμιλο Hydro για μια συμμαχία που θα διερευνήσει τις δυνατότητες για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής ως προς το κόστος ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής μπαταριών.

Η κατασκευάστρια κυψελών μπαταριών Northvolt, η οποία προμηθεύει αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW και η Volkswagen, άντλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο 600 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει στην επέκταση χωρητικότητας, στο R&D και σε μια εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου, δίπλα από το gigafactory Northvolt Ett, στη Σουηδία. 

Η συνολική εταιρική χρηματοδότηση για τους κλάδους αποθήκευσης μπαταριών, έξυπνων δικτύων και ενεργειακής απόδοσης υπερδιπλασιάστηκε το 2020, στα 8,1 δισ. δολάρια από 3,8 δισ. δολάρια το 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από oilprice

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News