Start Ups Παρασκευή 19/03/2021, 14:55
START UPS

Momenta μια startup με επενδυτές τις Tencent και Alibaba 

Momenta μια startup με επενδυτές τις Tencent και Alibaba 

Η κινεζική startup Momenta ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης C ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ένας γύρος στον οποίο συμμετείχαν το fund Yunfeng Capital, του Τζακ Μα ιδρυτή της Alibaba και η Tencent, ίσως η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει καταφέρει να φέρει κάτω από την ίδια επενδυτική στέγη του δύο κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Η εν λόγω startup δεν έχει αντικείμενο ούτε το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο, ούτε τις διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές, παρά αναπτύσσει ένα λογισμικό που προσφέρει στα αυτοκίνητα τη δυνατότητα να κινούνται, είτε αυτόνομα είτε με την ανθρώπινη βοήθεια. 

Στην κινεζική startup έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων η Toyota, η Daimler, η κινεζική κρατική αυτοκινητοβιομηχανία και μεγαλύτερη στην Κίνα SAIC και η Bosch, ενώ έγινε η πρώτη κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται στην αυτόνομη οδήγηση που κατάφερε να γίνει unicorn (αξία πέραν του 1 δισ. δολαρίων), το 2019.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα ερευνητικό κέντρο στη Στουτγκάρδη (έδρα της Daimler) και ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία εκεί, τα πρώτα της στην Ευρώπη. 

Η εξήγηση που δίνει ο CEO της Momenta για τη συγκέντρωση αυτών των high profile επενδυτών, είναι πως οι εταιρείες διακρίνουν μια ευκαιρία στην αυτόνομη οδήγηση, προκειμένου να αναπτύξουν τα πλεονεκτήματα εκείνα για να ανταγωνιστούν την Tesla. 

Αν κάτι όμως διαφοροποιεί τη Momenta από τις υπόλοιπες εταιρείες, αυτό δεν είναι άλλο από το επιχειρηματικό της μοντέλο το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας «Επιπέδου 4», δηλαδή της πλήρους αυτόνομης οδήγησης η Momenta προσφέρει λύσεις ημι-αυτόνομης οδήγησης, την ίδια ώρα όμως που επενδύει σε πολύ προχωρημένη τεχνολογία η οποία χρειάζεται χρόνια για να υιοθετηθεί. 

Για να στηρίξει την προσπάθειά της αυτή, η startup συλλέγει δεδομένα από τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες (κάτι σαν τη μέθοδο crowdsourcing), τα οποία μετά τα αναλύει, διορθώνει πιθανές αστοχίες και τα χρησιμοποιεί προκειμένου να εξελίσσει τη δική της τεχνολογία. 

Διατηρώντας χαμηλό προφίλ σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της με εξαίρεση τη συνεργασία με την Toyota για χάρτες υψηλής ανάλυσης, αποσκοπεί έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς αρκετές εταιρείες με μαζική παραγωγή αυτοκινήτων να έχουν εξοπλισθεί με το λογισμικό της Momenta.

Με χρονικό ορίζοντα το 2024 ή το 2025, η startup προσδοκά εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο να είναι εξοπλισμένα με τις λύσεις της, ούτως ώστε να συλλέγει πια τα δεδομένα από τα ίδια τα οχήματα και να μην εξαρτάται από τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News