Κοινωνία Τρίτη 23/11/2021, 14:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ.Γκαγκα: Περιορισμός των τακτικών χειρουργείων έως και 80% στα νοσοκομεία της χώρας

Μ.Γκαγκα: Περιορισμός των τακτικών χειρουργείων έως και 80% στα νοσοκομεία της χώρας

Οδηγίες για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έδωσε μέσω σχετικής επιστολής της η αναληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

Απευθυνόμενη προς τους διοικητές των νοσοκομείων ζητά περιορισμό των τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80% ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο κάθε νοσοκομείο και βάσει απόφασης του εκάστοτε διοικητή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται βέβαια για προσπάθεια αποφόρτισης του ΕΣΥ, ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες που ανακύπτουν από την έξαρση της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά το θεραπευτικό πρόγραμμα των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εκχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.ά.) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών.

Εντωμεταξύ η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξέφρασε την έντονη διαφωνία της, χαρακτηρίζοντας απαράδεικτο τον εκ νέου περιορισμό των χειρουργείων.

«Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές», τονίζει η ΕΙΝΑΠ. Προσθέτει ότι «η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ».

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Συναγερμό σήμανε σήμερα ο ΠΟΥ σχετικά με την κλιμάκωση του αριθμού των θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη. Επεσήμανε ότι εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσα, τότε ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Όπως έχει επισημάνει και τις προηγούμενες εβδομάδες, η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα, οι θάνατοι από Covid-19 ανήλθαν σε 4.200 την ημέρα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντιθέτως, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 2.100.

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από την επέλαση της πανδημίας, ξεπέρασε το όριο του 1,5 εκατομμυρίου για τις 53 χώρες στην περιοχή. Ο ΠΟΥ επισημαίνει επίσης ότι, σήμερα η Covid-19 αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θανάτου στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας.

Επιπλέον,αναμένεται μεγάλη ή ακραία πίεση σε ό,τι αφορά τις κλίνες των νοσοκομείων σε 25 χώρες, καθώς και μεγάλη ή ακραία πίεση στις ΜΕΘ σε 49 από τις 52 χώρες από σήμερα έως και την 1η Μαρτίου 2022. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια μέχρι την άνοιξη του 2022, με βάση τις τρέχουσες τάσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας – Η Δέλτα κυρίαρχη χωρίς αμφιβολία

Μ. Γκάγκα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ΕΣΥ – Συνεχίζουν οι προσλήψεις με προκηρύξεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News