Κόσμος Τρίτη 16/11/2021, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας – Η Δέλτα κυρίαρχη χωρίς αμφιβολία

ΠΟΥ: Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας – Η Δέλτα κυρίαρχη χωρίς αμφιβολία

Λιγότερο από ένα χρόνο χρειάστηκε για τη μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία, ώστε να γίνει επικρατής, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 99% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες 60 ημέρες είναι της Δέλτα.

Σύμφωνα με την Maria Van Kerkhove, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, στην Ευρώπη παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Ιδίως όσον αφορά την τελευταία εβδομάδα, το 60% των κρουσμάτων παγκοσμίως, δηλαδή 3,3 εκατ., σημειώθηκαν στην Ευρώπη.

Ορισμένες χώρες παρουσιάζουν επιβαρυμένη εικόνα, όπως η Γερμανία η οποία σημείωσε μέσο ημερίσιο αριθμό 39.300 νέων κρουσμάτων, σχεδόν 40% υψηλότερο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Στη Γηραιά Ήπειρο σημειώθηκαν και περισσότεροι από τους μισούς των σχεδόν 50.000 θανάτων παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 5% στους θανάτους στην Ευρώπη. Η ίδια προσέθεσε ότι τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

«Η Δέλτα είναι πράγματι η επικρατής μετάλλαξη. Και υπάρχουν δύο μεταλλάξεις που μας ενδιαφέρουν – το mu και το λάμδα – τις οποίες παρακολουθούμε επίσης, αλλά και πάλι, όπου υπάρχει η Δέλτα, είναι κυρίαρχη», δήλωσε η ίδια.

«Η πανδημία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», προειδοποίηση η Van Kerkhove. Για την Ευρώπη συγκεκριμένα η ίδια είχε τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της μειωμένης χρήσης της μάσκας και των μέτρων για τηρηση αποστάσεων.

Επίσης, προειδοποίσε ότι οι χώρες που προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων στο Νότιο ημισφαίριο ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των ασθενειών του αναπνευστικού στους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων και της γρίπης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ποια είναι η περίοδος επώασης – Πότε είμαστε πιο μεταδοτικοί

Κορωνοϊός: Το στέλεχος Δέλτα σχετίζεται με αύξηση των νοσηλειών σε νέους

ΠΟΥ: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη – Σύσταση προς κυβερνήσεις να κρατήσουν τα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News