Κοινωνία Παρασκευή 5/11/2021, 21:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Αναμένεται περαιτέρω ένταση στο σύστημα υγείας – Δεν θα υπάρξει νέο lockdown

Θ. Πλεύρης: Αναμένεται περαιτέρω ένταση στο σύστημα υγείας – Δεν θα υπάρξει νέο lockdown

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα ενταθεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως υποχρεωτικά οι δομές θα εξυπηρετούν λιγότερα περιστατικά non Covid και περισσότερα Covid.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021, ο Θ. Πλεύρης τόνισε ότι γίνονται μετακινήσεις γιατρών μεταξύ διαφόρων ΥΠΕ για να καλυφθούν τα κενά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα κλήθηκαν γιατροί από την Αθήνα για να λειτουργήσουν κάποιες ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ανέφερε, ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και ότι γι αυτό το λόγο πέρασε τροπολογία με κίνητρα και πρόσθεσε ότι εάν πάλι δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση θα γίνει υποχρεωτική επίταξη για την κάλυψη των κενών. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές οι οποίες διαθέτουν κλίνες και ότι έγιναν συζητήσεις με ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών και να αποφευχθεί η επίταξη. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.

Γενικά ο υπουργός τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας το οποίο όμως, όπως είπε, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Επισήμανε ότι το εμβόλιο αποτελεί τη βασική άμυνα που αποτρέπει τη βαριά νόσηση . Παράλληλα, ανέφερε, ότι το ψυχολογικό όριο δεν έχει πλέον να κάνει με τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά με τις νοσηλείες και πρόσθεσε ότι προ του εμβολιασμού το 20-25% των κρουσμάτων οδηγούταν στο νοσοκομείο ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτό είναι μόνο 5%.

Εμβόλιο

Ανέφερε ακόμη ότι 87-90% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο και ότι αυτοί οι άνθρωποι αν είχαν εμβολιαστεί δεν θα είχαν πεθάνει. Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι κυρίως αυτοί που εμβολιάστηκαν πριν από διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και επισήμανε την ανάγκη της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης , ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση της Ε.Ε. και ότι η μη υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι η τρίτη δόση δεν είναι σημαντική .

Σημειώνοντας ότι σήμερα σε ένα μόνο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται με Covid τέσσερις ανεμβολίαστες έγκυες, εκ των οποίων η μία διασωληνωμένη , τόνισε ότι οι γιατροί τους οποίους απευθύνοται οι εγκυμονούσες θα πρέπει ακολουθώντας τις επιστημονικές οδηγίες να συνιστούν των εμβολιασμό.

Ο Θάνος Πλεύρης, τόνισε, ότι δεν τiθεται θέμα lockdown και ότι δεν υπάρχει περίπτωση θα περιοριστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή πρώτον διότι το 73% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύουν από βαριά νόσηση και δεύτερον γιατί τις τελευταίες ημέρες καθημερινά περισσότεροι από 20.000 πολίτες εμβολιάζονται με την πρώτη δόση.

Η φιλοσοφία των μέτρων, αν χρειαστεί να ληφθούν, θα είναι ίδια με τη φιλοσοφία των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και οι περιορισμοί θα αφορούν αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί , ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα τόνισε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, όπου ευνοείται η υπερμετάδοση και ότι η πολιτεία θα πάρει πιο επιτακτικά μέτρα.

Για το θέμα της προσέλευσης των πολιτών στην εκκλησία χωρίς rapid test ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν green pass και έχουν εξαιρέσει τους χώρους λατρείας, στους οποίους οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test , φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα. Πρόσθεσε, δε, ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για εσωτερική κατανάλωση παρά για ουσιώδη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος ανέφερε ότι εν μέσω πανδημίας προωθείται νομοσχέδιο με δύο βασικές τομές, που αφορούν την αναδιάρθωση του ΕΟΠΥΥ και το clawback ,το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Υγείας: Ενισχύει το ΕΣΥ λόγω αύξησης περιστατικών Covid– Συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα έχουμε lockdown – Προς το παρόν τα τεστ μόνο σε ανεμβολίαστους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News